Društvo

45 GODINA OD RAZORNOG ZEMLJOTRESA

Autor Anđela Vukčević

Danas se obilježava godišnjica katastrofalnog zemljotresa koji je odnio ogroman broj žrtava.

Izvor: Zavod za seizmologiju

Najrazorniji potres na teritoriji Crne Gore dogodio se 15. aprila 1979. godine,u 07:19, a posledice koje je za sobom ostavio ni danas ne zaboravljamo. Epicentar zemljotresa je bio u Jadranskom moru, između Bara i Ulcinja.

Stradali su:Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja. Cetinje, Danilovgrad, Nikšić i tadašnji Titograd su bili oštećeni, ali ipak nisu osjetili razorne posledice koje su zadesile primorje.

Zemljotres je bio jačine 7 stepeni rihterove skale, a trajao je 10 sekundi. Osjetio se duž crnogorske i albanske obale. Budvanski stari grad je osjetio značajne posledice, preko 300 građevina je oštećeno, manastir Praskavica je takođe značajno oštećen, a crkva u sklopu tog manastiraa je skroz uništena uključujući i sve freske u njoj.

Djelovi Starog grada Herceg Novog su popadali u Jadran, a u Ulcinju je srušena Balšić kula.

Ipak nepogode se u toj godini nisu zaustavile pa se ta 1979. godina pamti i po nizu zemljotresa koji su se nastavili do kraja iste. Ipak nijedan nije bio te jačine.

Osim oštećenih kulturnih dobara i uništenih domaćinstava, ovaj zemljotres je sa sobom odnio veliki broj žrtava. 100.000 ljudi je ostalo bez doma, a život je izgubila 101 osoba u Crnoj Gori. 

Albanija je takođe imala žrtve, najmanje 35 osoba je preminiluo u ovom nesrećnom događaju

Povodom obilježavanja 45 godina od ove tragedije Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju, zajedno sa Direktoratom za zaštitu ispašavanje, MUP-a CG, organizuje niz edukativnih radionica o tome šta bismo sve trebali znati o zemljotresima i kako da se ponašamo u slučaju da nas zadesi.