Društvo

RADULOVIĆ SMIJENJENA UZ OBRAZLOŽENJE DA JE RADILA MIMO PROPISA I TROŠILA SREDSTVA

Autor Balša Janković Izvor Antena M

Vlada je nakon smjene Radulović naimenovala kardiohirurga dr Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Kliničkog centra, koji bi, nakon stupanja na dužnost, mogao da formira svoj tim.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Doktorica Ljiljana Radulović se tokom trogodišnjeg mandata direktorice Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) nije pridržavala propisa, opštih i pojedinačnih pravnih akata, što je bila njena obaveza kao organa rukovođenja - odgovoreno je Pobjedi iz Ministarstva zdravlja, nakon što je Vlada razriješila čelnicu najveće zdravstvene ustanove na prijedlog ministra zdravlja dr Vojislava Šimuna, piše Antena M.

U izvještaju, koji je o radu KCCG sačinila komisija Ministarstva zdravlja, navodi se neracionalno trošenje novca, davanje saglasnosti za dopunski rad bez mišljenja medicinskog odbora i mimo procedura što je uslovilo da se produže liste čekanja pacijenata, sklapanje ugovora o radu mimo zakona....

Vlada je nakon smjene Radulović naimenovala kardiohirurga dr Aleksandra Radovića za vršioca dužnosti direktora Kliničkog centra, koji bi, nakon stupanja na dužnost, mogao da formira svoj tim.

Ministar je razrješenje dr Radulović nedavno i najavio, nakon što je u Ministarstvu, kojim on sada rukovodi, formirana komisija koja je provjeravala rad svih javnih zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori, prenosi Antena M.

Vlada je juče prihvatila prijedlog ministra Šimuna, uz izdvojena mišljenja ministara iz redova Socijalističke narodne partije Vladimira Jokovića i Dragoslava Šćekića, koji je donedavno bio ministar zdravlja.

Smjena dr Radulović, koja je na to mjesto postavljena u decembru 2020. godine za mandata ministarke Jelene Borovinić-Bojović, uslijedila je na osnovu izvještaja komisije. Rad KCCG je kontrolisan 18. januara i na osnovu uvida u dio dostavljene dokumentacije za 2023. godine utvrđeno je niz nepravilnosti, rečeno je Pobjedi iz Ministarstva zdravlja.

Iz odgovora Ministarstva zdravlja se može zaključiti da direktorica Radulović nije postupala prema brojnim zakonima, te da su osim toga prekršeni i pravilnici.

- Iz navedenog izvještaja proizilazi da direktorica Kliničkog centra Crne Gore dr Ljiljana Radulović nije postupala u skladu sa Zakonom o zdravstvenoj zaštiti, Zakonom o radu, Zakonom o objedinjenoj registraciji i sistemu izvještavanja o obračunu i naplati poreza i doprinosa, te Pravilnikom o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i zdravstvenih saradnika, kao i da nije poštovala druge opšte i pojedinačne akte, što je bila njena obaveza kao organa rukovođenja Kliničkog centra Crne Gore – piše u odgovorima Ministarstva na pitanje - koji su zaključci komisije.

U izvještaju se navodi, kažu iz Ministarstva, i da je komisija utvrdila da je, prilikom zaključivanja više ugovora o radu na određeno vrijeme, postupano suprotno odredbama Zakona o radu, s obzirom na to da su navedeni ugovori u vrijeme trajanja već postojećih ugovora o radu, u budućem vremenu, mimo zakonskih procedura i osnova, što ukazuje da su zaključeni protivno odredbama materijalnog prava, jer je jedino zaključivanjem aneksa ugovora bilo moguće produžiti iste.

Komisija je u izvještaju problematizovala i davanje saglasnosti za dopunski rad zaposlenima u Kliničkom centru Crne Gore.

"Direktorka dr Ljiljana Radulović postupala je suprotno članu 78 stav 1 tačka 4 Zakona o zdravstvenoj zaštiti, jer nije pribavila prethodno obavezujuće mišljenje Medicinskog odbora KCCG na obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i saradnika, za svaki pojedinačni zahtjev, a nije poštovala ni odredbe iz Pravilnika o bližim uslovima za obavljanje dopunskog rada zdravstvenih radnika i zdravstvenih. Imenovana je odlučivala pozitivno o neurednim i nepotpunim zahtjevima zaposlenih u vezi s dopunskim radom, a koji nijesu sadržali sve neophodne podatke (bez tačnog definisanja datuma početka i završetka dopunskog rada - dan, mjesec, godina), tačna satnica početka i završetka rada (vrijeme)" piše u izvještaju.

Komisija je istakla i da je takvo davanje saglasnosti za dopunski rad ljekara „nekontrolisano i bez materijalno pravnog i činjeničnog utemeljenja“ – dovelo do listi čekanja u KCCG.

U dijelu materijalnog i finansijskog poslovanja dr Radulović, komisija je utvrdila neracionalno i neopravdano trošenje budžetskih sredstava.

Iz Ministarstva zdravlja su kazali i da je, pored navedenog, utvrđeno i nezakonito postupanje u odnosu na podnošenje izvještaja o obračunatim i plaćenim porezima i doprinosima koji se podnosi poreskoj upravi do 15. u mjesecu za prethodni obračunski period.

Nakon što je ministar Šimun najavio da će predložiti smjenu menadžmenta KCCG, oglasili su se dr Radulović i medicinski direktor dr Zoran Terzić, koji su naveli da su ponosni na svoje rezultate i iznijeli očekivanja da će „Vlada adekvatno cijeniti naš rad i objektivno se izjasniti o inicijativi za razrješenje nekoliko mjeseci prije isteka mandata koja nema argumentovane, ali je moguće da ima lične motive“, piše Antena M.

Oni su u saopštenju naveli da su se i taksativno izjasnili i dokazima opovrgli svaku stavku iz izvještaja o radu KCCG koji je pripremilo Ministarstvo zdravlja. Nijesu komentarisali navode iz izvještaja i koje je komisija nezakonitosti otkrila, već su podsjetili na izazove i dostignuća iz prethodne tri godine.

Ministarstvo zdravlja je Pobjedi pojasnilo i da se formirana komisija koja ispituje rad zdravstvenih ustanova sastoji od ekonomista, ljekara i pravnika zaposlenih u Ministarstvu zdravlja.

Ovo je treća smjena rukovodilaca neke javne zdravstvene ustanove u posljednjih mjesec dana, a na osnovu nalaza komisije koju je formiralo Ministarstvo zdravlja.

Smijenjeni su direktori domova zdravlja Glavnog grada dr Danilo Jokić i Herceg Novog Aleksa Đekić.

Posljednjeg dana januara smijenjen je direktor Doma zdravlja dr Danilo Jokić, koga je na tu poziciju u februaru 2021. godine imenovala ministarka Jelena Borovinić-Bojović, prenosi Antena M.

Iz Ministarstva zdravlja su Pobjedi, prilikom smjene Jokića, kazali da je odluka o razrješenju uslijedila nakon što su Ministarstvu zdravlja dostavljeni izvještaji i dokumentacija Odbora direktora ZU Dom zdravlja Glavnog grada koji jasno ukazuju na činjenice kojima je utvrđeno da je u ovoj zdravstvenoj ustanovi direktor dr Jokić tokom 2022. i 2023. godine imao suprotstavljene pozicije sa Odborom direktora, kao organom upravljanja te da je ignorisao zahtjeve i odluke Odbora direktora i nije poštovao obaveze ustanovljene zakonom i Statutom ustanove.

"Takvo postupanje direktora Jokića već je ugrozilo, ali bi i ubuduće značajnije moglo da ugrozi funkcionisanje ustanove i njenu primarnu djelatnost, što bi dalje vodilo ugrožavanju javnog interesa, prije svega interesa pacijenata, ali i zaposlenih" kazali su iz Ministarstva.

Direktor Doma zdravlja Herceg Novi Aleksa Đekić, koga je na to mjesto u decembru 2022. godine postavio prethodni ministar Dragoslav Šćekić, smijenjen je dan nakon Jokića.

Njegov mandat su obilježili brojni protesti zaposlenih u Domu zdravlja, a bile su upitne i njegove kvalifikacije jer je prije toga radio kao komunalni policajac, kako je saopštio tada Sindikat doktora medicine.

Zaposleni su protestovali zbog mobinga direktora, na što je on odgovarao da se radi o političkoj zloupotrebi zaposlenih. Iz tog doma zdravlja su više puta pozivali Vladu da razmisli da Đekića rasporedi na mjesto koje odgovora njegovim kvalifikacijama i pređašnjem iskustvu jer je, kako tvrde, „Đekić više poučen represivnim metodama svojstvenim kazneno-popravnim sistemima, nego ustanovama gdje se pruža zdravstvena zaštita građana“.

Pobjeda je i prošle sedmice objavila da je evaluacija rada u ustanovama u toku, te da je za pojedine domove ustanove već završen taj proces i da nije utvrđena potreba za izmjenama menadžmenta.

"Što se tiče pregleda stanja u ostalim ustanovama, imamo djelimičan presjek stanja i već preduzete mjere i aktivnosti. Ovaj proces svakako zahtijeva značajno duže vrijeme, ali i kontinuitet, na čemu ćemo insistirati, ali i obavijestiti javnost" kazali su iz Ministarstva, piše Antena M.