Društvo

OD NOVE GODINE KANALIZACIONI MULJ SA CRNOGORSKOG PRIMORJA NE ODVOZI SE U ALBANIJU

Autor Gordana Šćepanović Izvor Vijesti

Kanalizacioni mulj koji kao nusprodukt nastaje u postrojenjima za prečišćavanje otpadnih voda u bečićkom naselju Vještica, kao i onom za opštine Tivat i Kotor, od Nove godine se ne odvozi za Albaniju.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Podgorička kompanija “Montelea” koja je sa lokalnim Komunalnim preduzećima zaključila ugovore za odvoz kanalizacionog mulja, već mjesec i po dana to ne čini, a navodno je izgubila licencu za te vrste otpada u Albaniju.

Ministarstvo turizma, ekologije, održivog razvoja i razvoja sjevera, kao i Agencija za zaštitu životne sredine uključilo se u rješavanje ovog problema. U petak je zakazan sastanak u resoru na čijem je čelu ministar Martinović na koji su pozvani predstavnici firme koje upravljaju postrojenjima za tretman otpadnih voda u Bečićima, za Kotor i Tivat, te i predstavnici tri lokalna komunalna preduzeća i opština, pišu Vijesti.

Iz primorskih opština očekuju da se pronađe rješenje ili odredi smjer u kome bi trebalo da se ide, jer kako sada stvari stoje do aprila je moguće ovako da funkcionišu postrojenja.

“Vijestima” je u budvanskom preduzeću “Otpadne vode” koje gazduje postrojenjem u Bečićima rečeno da je olakšavajuća okolnost ta što sada je duplo manji protok otpadnih voda, a noću gotovo da ga i nema.

“To pomaže da se preko noći kanalizacioni mulj dobro staloži i onda ne dolazi do nikakvog prelivanja, pa i analize prečišćene vode su i dalje izuzetno dobre”.

Crna Gora u proteklih sedam godina nije ništa uradila da riješi problem kanalizacionog mulja iz postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda i to predstavlja veliki nacionalni problem, preonose Vijesti.

Dosadašnje vlade nijesu imale nikakav plan upravljanja tom vrstom otpada i može se slobodno reći da se niko do sada ozbiljno bavio tom problematikom koja može da dovede do ekološke katastrofe. Odmah nakon obrade na presama i smještanja u abrol, kontejneri se odvoze sa postrojenje i izvoze za Albaniju, shodno ugovoru koji je zaključen između opštinskog preduzeća Komunalno Budva i društva ‘Montelea’ iz Podgorice.

Ovakav način rada u procesu odvoza mulja je u velikoj mjeri doveo do smanjenja neprijatnih mirisa u okolini postrojenja. Količina generisanog mulja na godišnjem nivou, koji se dalje transportuje za Albaniju, su između četiri do pet hiljada tona ili oko 6.500 kubika Ista kompanija takođe za Albaniju izvozi i i mulj iz postrojenja za tretman otpadnih voda (PPOV) Tivat - Kotor.

Troškovi koje imaju opštine, odnosno postrojenja za transport mulja u Albaniju na godišnjem nivou iznose i više od 500.000 eura, pišu Vijesti.

Mjesečno se u prosjeku prerađuju oko 330.000 kubika kanalizacionih voda koje se u tri bazena za prečišćavanja sa tzv SBR tehnologijom, tretiraju u postrojenju izgrađenom na lokaciji Klačina u Krtolima kod Tivta, prije nego što se prečišćena otpadna voda ispusti u more podmorskim cjevovodom u zalivu Trašte, kazali su iz Vijesti.