Društvo

KAO POSLJEDICA TRAGEDIJE U BARU, ROMSKE PORODICE SMJEŠTENE NA CETINJU!

Autori Primorski.me Gordana Šćepanović

U teškim životnim uslovima, u montažnim objektima od lako zapaljivog materijala živjeli su 25 godina, do tragedije koju Bar ne pamti posljednjih decenija.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Sinoć je oko 100 članova romskih porodica koje su boravile u Baru, smješteno u jedan od hotel i tu će privremeno boraviti, kako je objavio portal Primorski.me.

Među njima su porodice čije su barake izgorjele u požaru pod Volujicom 15. februara kada su živote izgubile četiri osobe, dvoje djece od 11 i 15 godina, njihova tetka, djevojka na pragu punoljetstva i njena majka 56 godina.

U ovom požaru izgorjele su čeiri barake u kojima je živjelo oko 40 osoba. Ovo romsko naselje bilo je utočište za oko 100 osoba, od kojih su se stariji doselili sa Kosova Polja iz okoline Prištine, dok su mlađe generacije rođene u Baru

“Noćas smo spavali u hotelu u Cetinju. Ima nas dosta. Sve familije ispod Volujice, naši rođaci iz Šušnja pošli smo na Cetinje. Imali smo organizovana dva autobusa, i nekoliko putničkih vozila kojima su nas prevezli do Cetinja. Rekli su nam nekoliko dana da ćemo ostati na Cetinju. Obebezbjedili su nam hranu”, kazao je za Primorski portal K.B. čija je baraka izgorjela u požaru.

On je rekao da su dvije noći nakon tragedije proveli kod rođaka u Šušnju.

Prema riječima ministarke rada i socijalnog staranja Naida Nišić , u saradnji sa Opštinom Bar, premijerom i Vladom kao i Centrom za socijalni rad donijeli su odluku da porodice smjeste u jedno od odmarališta u vlasništvu države.

“Tamo će imati hranu, grijanje i sve ostale higijenske potrebe. Za početak, ovo je naš prvi korak, kako bismo već u ponedjeljak sjeli, stavili sve opcije na sto i napravili strateški plan”, kazala je ministarka, piše portal Primorski.me.

Juče su na groblju Gusta – Zaljevo sahranjena četiri člana porodica Bislimi i Krasnići, koji su nastradali u požaru pod Volujicom.