Društvo

SAGLASNOST NA ELABORAT ZA KONOPLJU U PLJEVLJIMA!

Autor Gordana Šćepanović Izvor Vijesti

Agencija za zaštitu životne sredine dala je saglasnost bjelopoljskom preduzeću “PB agro” na elaborat o uticaju na životnu sredinu izgradnje fabrike za proizvodnju industrijske konoplje i proizvoda od konoplje

Izvor: printscreen/Vijesti/Elaborat o procjeni uticaja

Agencija za zaštitu životne sredine dala je saglasnost bjelopoljskom preduzeću “PB agro” na elaborat o uticaju na životnu sredinu izgradnje fabrike za proizvodnju industrijske konoplje i proizvoda od konoplje, koju planiraju da izgrade u pljevaljskom selu Šumane.

Utvrđeno je da je elaborat urađen u skladu sa Zakonom o procjeni uticaja na životnu sredinu i da sadrži definisane mjere za sprečavanje, otklanjanje ili smanjenje štetnih uticaja na životnu sredinu, pišu Vijesti.

Fabrika će se graditi na zemljištu koje je ranije kupilo to preduzeće. Pogon će imati ukupno 242 metra kvadratna. Fabrika bi prerađivala nekoliko proizvoda od industrijske konoplje od kojih su glavni čaj od cvijeta i lista i kapi od cvijeta industrijske konoplje.

“Tehnologija prerade industrijske konoplje je u potpunosti ekološki čist zatvoreni ciklus, bez nusproizvoda, jer se svaki dio konoplje koristi za različite proizvode, kojih je na listi Evropske unije više od 5.000”, navodi se u elaboratu, kako prenose Vijesti.

Cvijet i list industrijske konoplje beru se ručno na polju.

“Cvijet se suši u prirodnim uslovima i određenom temperaturnom režimu u plastenicima na polju gdje je ubran. Poslije sušenja vrši se odvajanje cvijeta od stabiljke, koje se obavlja u istim plastenicima. Dobija se čist cvijet koji se pakuje u papirne džakove i prevozi u fabriku, gdje se vaga i ručno pakuje u odgovarajuću ambalažu i potom ide u prodaju. Prilikom proizvodnje kapi od industrijske konoplje čist cvijet se kuva u električnom kotlu da bi se dobile kapi od industrijske konoplje, koje se potom pakuju u bočice i idu u prodaju”, navodi se u dokumentaciji.

Obrađivač dokumenta tvrdi da izgradnja i rad fabrike neće imati većih uticaja na životnu sredinu, i da nema potrebe za preduzimanjem većeg broja mjera zaštite, navode iz Vijesti.

“Imajući u vidu djelatnost objekta, u toku njegovog funkcionisanja neće se izvršiti depozicija hemijskih i drugih materija koje bi mogle uticati na zagađenje zemljišta i podzemnih voda.

Industrijska konoplja je jednogodišnja biljka, koja sadrži manje od 0,3 odsto psihoaktivne supstance THC, i koja se sije u periodu april-maj.

Sa jednog hektara konoplja može da se proizvede vlakana kao što se proizvodi na četiri hektara šume ili čak dva hektara pamuka. Kada je u pitanju konoplja koriste se svi djelovi biljke.

U svijetu se konoplja gaji u različite svrhe. Preko 20.000 proizvoda pravi se od industrijske konoplje. Značajna je kako u industriji papira, tekstilnoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji, tako i u kozmetici, građevinarstvu i zaštiti životne sredine, pišu Vijesti.