Društvo

CRNA GORA I ALBANIJA USKORO NA ZAJEDNIČKOJ OBUCI VOJNIKA

Autor Gordana Šćepanović Izvor CdM

Dragan Krapović (ministar odbrane Crne Gore) razgovarao je sa Nikolom Pelešijem (ministar odbrane Albanije) na konferenciji Minhenske bezbjednosti.

Izvor: MONDO/Mirela Ljumić

“Sagovornici su istakli značaj odbrambene saradnje dvije zemlje, te iskazali očekivanje skorašnjeg potpisivanja tehničkog aranžmana, kojim bi se dobilo utemeljenje i osnova za zajedničku obuku pripadnika VCG i Vojske Albanije”, saopšteno je iz Ministarstva odbrane, piše CdM.

Odbrambena saradnja Crne Gore i Albanije odvija se pored bilateralnih aktivnosti i kroz aktivno učešće u regionalnim inicijativama, kazali su ministri odbrane dvije zemlje. Ministar Peleši je izrazio uvjerenje da će predsjedavanje doprinijeti jačanju saradnje zemalja regiona, te dodatnoj promociji evropskih i evroatlanstkih integracija, imajući u vidu da Republika Albanija ove godine predsjedava Američko-jadranskom poveljom A5.

“Na poziv federalnog ministra odbrane, Borisa Pistorijusa, Krapović je prisustvovao radnom ručku, kao i zvaničnoj večeri povodom dodjele nagrada „Ewald Von Kleist“, čiji je domaćin bio premijer Bavarske, Markus Zeder”, navodi se u saopštenju, koje prenosi CdM.

Tokom drugog dana Minhenske bezbjednosne konferencije izražena je zabrinutost zbog narušene transatlantske bezbjednosti i ukazano na opasnost imperijalističkih ambicija autokratskih režima.

Ukazano je i na potrebu fokusiranja i na indo-pacifički region.

“Na panelu posvećenom budućnosti Zapadnog Balkana, razmijenjena su mišljenja o izazovima i mogućnostima koje su pred zemljama članicama i aspirantima za članstvo u NATO i EU. Naglašen je značaj jačanja dobrih odnosa među državama Zapadnog Balkana, što taj dio Evrope čini manje ranjivim, uz podršku nastavku reformskih procesa u tim zemljama”, zaključuju iz Ministarstva odbrane, navode iz CdM-a.