Društvo

PROFESORICA VANJA ASANOVIĆ DOBITNICA JE GODIŠNJE NAGRADE UNIVERZITETA CRNE GORE!

Autor Gordana Šćepanović

Profesorica dr Vanja Asanović, dobitnica godišnje nagrade Univerziteta Crne Gore, nedavno je odlikovana za njen izuzetan doprinos u razvoju naučnoistraživačkog rada i međunarodnog ugleda Univerziteta Crne Gore.

Univerzitet Crne Gore
Izvor: MONDO

Ova prestižna nagrada, predložena od Vijeća Metalurško-tehnološkog fakulteta u Podgorici, profesorici Asanović je na svečanoj sjednici Senata UCG, uručio rektor prof. dr Vladimir Božović.

Njen rad nije ograničen samo na akademsku zajednicu. Kao član radnog tima Ministarstva ekonomije, profesorica Asanović je imala ključnu ulogu u osnivanju Centra za metrologiju, što je uveliko doprinijelo razvoju naučne, zakonske i industrijske metrologije u Crnoj Gori. Kao direktorica Zavoda za metrologiju, organizovala je aktivnosti neophodne za izgrađivanje nacionalne metrološke institucije i njenog pozicioniranja u međunarodnim i regionalnim organizacijama. Njen rad je uključivao i važne aktivnosti u pripremi zakonskih akata iz oblasti metrologije, kao i angažman u institucijama poput Instituta za standardizaciju Crne Gore i Privredne Komore Crne Gore.

Profesorica Asanović je takođe poznata po svom značajnom naučnoistraživačkom radu. Njena istraživanja usmjerena su na sintezu, termo-mehaničku obradu, fazne transformacije i strukturna ispitivanja novih materijala. Kao autor ili koautor objavila je mnoge radove kako u međunarodnim, tako i u nacionalnim naučnim časopisima, kao i na naučnim konferencijama.