Društvo

U DOMU ZDRAVLJA PODGORICA NE MOGU DA SE RADE ANALIZE ZA CRP, HDL. LDL, KREATININ

Autor Balša Janković Izvor CdM

Određene pacijente upućuju u Klinički centar, a taj nalaz se može uraditi i u privatnim laboratorijama u kojima košta oko pet eura.

Izvor: MONDO

U laboratorijama Doma zdravlja Podgorica i dalje nema reagenasa za dijagnostiku CRP, HLD, LDL, ureu, kreatinin, jer nedostaju reagensi kao i u januaru. Iz Doma zdravlja Podgorica se tim povodom nisu oglašavaku, a iz Montefarma su ranije odgovorili da oni nijesu ovlašćeni da vrše nabavke reagenasa za potrebe javnih zdravstvenih ustanova, piše CdM.

Pobjedi danas piše da im je juče nezvanično pojašnjeno da su se istrošili svi reagensi koji su bili predviđeni finansijskim planom za prošlu godinu, a da je tek nedavno usvojen plan za2024. godinu.

“Krenuće se što prije sa raspisivanjem tendera”, rečeno je nezvanično.

Zbog velikog broja oboljelih od gripa ili stanja sličnih gripu ili prehladi, ljekari ovih dana često preporučuju da se uradi CRP kako bi se utvrdilo da li pacijenta treba tretirati antibioticima. Povišeni parametri CRP ukazuju na postojanje infekcije, zapaljenja, infarkta miokarda i drugih akutnih stanja…

Kako reagensa nema, određene pacijente upućuju u Klinički centar, a taj nalaz se može uraditi i u privatnim laboratorijama u kojima košta oko pet eura .

Kao jedan od problema, pacijenti su juče istakli i to da im ljekari daju uput za Blok pet da urade nalaze, a kada tamo dođu, medicinsko osoblje ih vraća nazad kod istog izabranog ljekara koji treba da napiše uput za KCCG u kome reagenasa ima.

Takođe, reagense za otkrivanje holesterola u krvi, uree i kreatinina, koji su najčešće zahtijevani od izabranih ljekara, nije moguće zasad uraditi, piše CdM.