Društvo

VIŠE OD DESET ODSTO PROSVJETNIH RADNIKA NA BOLOVANJU!

Autor Balša Janković Izvor Vijesti

Iz Ministarstva prosvjete pretpostavljaju da ima i zloupotrebe

Izvor: MONDO/S.S

U Ministarstvu prosvjete još uvijek je nezvanično koje je najduže trenutno bolovanje kao ni broj koliko je njih na pola godine i duže ali sa sigurnošću prednjače porodiljska odsustva.

Preko deset odsto prosvjetnih radnika odsustvuje s posla, kako prenose Vijesti.

U Sindikatu ne sumnjaju da su neke njihove kolege neopravdano odsutne a iz Ministarstva pretpostavljaju da ima zloupotrebe, uprkos tome primaju 90 odsto zarade što im omogućava Granski kolrktivni ugovor (GKU)

''Na bolovanju 1.700 prosvjetnih radnika, s tim što se ovaj broj ne odnosi na zaposlene na Univerzitetu", rekla je Milica Nišavić iz Ministarstva prosvjete.

A, ima li zloupotreba?

''Mi možemo samo da pretpostavimo da ih ima u oblasti prosvjete, kao i u drugim oblastima", rekla je Nišavić

U Sindikatu prosvjete vjeruju, međutim, da među kolegama, pored onih koji su opravdano odsutni, ima i onih koji zloupotrebljavaju bolovanje.

''Ja znam da ima pojedinih prosvjetnih radnika koji godinama ne dolaze na posao, koji prekinu 31. decembra dok traje zimski raspust, pa bolovanje nastavljaju prvog radnog dana u drugom polugodištu. Slično i za ljetnji raspust, ima takvih, ima njih mali broj", rekao je Radomir Božović iz Sindikata prosvjete

Zloupotrebama pogoduje to što se na doznakama koje se dostavljaju ne navode šifre bolesti, odnosno dijagnoze, što potvrđuje jedan od odgovora koje je Televizija Vijesti dobila iz nekoliko većih škola u Podgorici.

Poslodavac jedino može od zaposlenog da traži da se provjeri je li odsustvo opravdanopa tako vjeruje na riječ da je kontrola bila valjana.

Predsjedniku sindikata, koji je dugo godina u prosvjeti, nije poznato da je neko sankcionisan zbog neosnovanog bolovanja.

A, država uprkos tome što je donijela Zakon o zdravstvenom osiguranju prema kojem se tokom bolovanja isplaćuje minimum 70 odsto zarade, kroz granske kolektivne ugovore zaposlenima u javnom sektoru omogućava da primaju čak 90 odsto plate dok su na odsustvu, prenose Vijesti.

Božović priznaje da to dodatno stimuliše neke prosvjetare da se ponašaju neodgovorno.