Društvo

PRELIMINARNI REZULTATI POPISA: CRNA GORA IMA 633,158 HILJADA STANOVNIKA

Autor Mirela Ljumić

U Crnoj Gori živi 633.158 stanovnika , saopštio je danas direktor Uprave za statistiku MONSTAT Miroslav Pejović na predstavljanju preliminarnih rezultata Popisa stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

MONSTAT je predstavio je preliminarne rezultate popisa, po naseljima, jedinicama lokalne samouprave i za teritoriju Crne Gore o broju stanovnika, domaćinstava i stanova i drugih nastanjenih prostorija.

Početak popisa bio je najavljen za 1. novembar, ali je odgođen za 1. decembar, zbog prijetnji opozicije da će ga bojkotovati, jer u popisnim komisijama nema njenih članova.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Popis je održan od 3. do 28. decembra, nakon što je njegov početak više puta prolongiran zbog zahtjeva opozicije i vijeća manjina da se prethodno ispune određeni uslovi za njegovo sprovođenje.

Krajem novembra je Vlada odlučila da početak popisa stanovništva bude odložen za 3. decembar, što je bio zahtjev najjače opozicione stranke, Demokratske partije socijalista (DPS).

Pomoćnica direktora Monstata Snežana Remiković navela je da je broj stanovnika porastao oko dva odsto dok stanovi bilježe rast od 26 odsto, u odnosu na popis iz 2011.

Najviše stanovnika kako je kazala, je u Podgorici, Nikšiću, Baru, dok u četiri najnaseljenije opštine živi 54 odsto stanovnika Crne Gore.

Najveći pad stanovništva po opštinama zabilježen u Plužinama.

Najveći porast broja stanovnika ima Podgorica, kako javljaju iz MONSTATA.

Prosječan broj članova domaćinstva u Crnoj Gori je 2,9.

Najveći rast broja stanova sa druge strane, bilježe Tivat, Ulcinj i Budva.

Osim toga, u Crnoj Gori prema popisu, postoji 1.400 naselja dok je onih sa manje od deset stanovnika 277.

Trenutno ne raspolažu informacija koji broj stranaca je popisan u trenutnom broju stanovnika.

Kako navodi direktor uprave za statistiku Miroslav Pejović, danas nema informacija o jeziku, naciji i vjeri, podaci još uvijek nijesu u potpunosti obrađeni. Cjelokupna obrada bi mogla trajati i do šest mjeseci, navodi Pejović.

Popis u Crnoj Gori trebalo je da bude održan 2021. godine, ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa.

Prethodni popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Crnoj Gori održan je 2011. godine. 

Možda ce vas zanimati