Društvo

SINDIKAT UPRAVE I PRAVOSUĐA NAJAVIO PROTEST 1. FEBRUARA ISPRED ZGRADE VLADE

Autor Balša Janković Izvor RTCG

Moguća obustava rada i blokiranje saobraćajnica

Izvor: MONDO/Ivona Ulićević

“Svi zajedno iz vladajuće garniture odbili su nanovo pruženu ruku saradnje, nisu nas udostojili ni pozivom, tako da će se, sada i zvanično, protest održati 1 februara u 11 časova ispred Vlade gdje će članovi Sindikata uprave i pravosuđa na ovaj radikalan način pokazati svoje veliko, nagomilano nezadovoljstvo. Pozivamo sve članove našeg sindikata da dođu na protest, da traže ono što im pripada, da svojoj porodici i djeci kažemo da nisu ispoštovani od onih koji treba da čuju glas naroda, glas radnika koji ima je dao povjerenje,” saopštio je predsjednik Sindikata uprave i pravosuđa Nenad Rakočević, prenosi RTCG.

Podsjetio je da je 14. februara 2023. godine potpisan GKU za oblast uprave i pravosuđa čime su se plate prvi put od 2012. godine uvećale u prosjeku od oko 32 posto za zaposlene javne uprave i pravosuđa, ali da je od tog perioda standard radnika mnogo urušen, a da je inflacija devalvirala euro.

Stoga ističe da je Vlada imala uslovnu obavezu da uskladi zarade svima, a ne samo da se ispune obavezujuće norme GKU.

“Možete pomisliti kako će se ova, i sve druge vlasti, ponašati u budućnosti ako im sada ne pokažemo da radnici javne uprave i pravosuđa nisu neradnici i nisu politički poslušnici, već da smo mi pregaoci bez čijeg kvaliteta ne bi bilo ni kvalitetne državne uprave ni same države. Kvalitetan i zadovoljan radnik je kvalitetna i uspješna Crna Gora. Stoga svi na protest 1. februara – Tuđe nećemo, hoćemo samo ono što je naše i što nam pripada,” poručio je Rakočević, piše RTCG.

Predstavnik Sindikat uprave i pravosuđa Ivan Ivanović saglasan je da se ovim pristupom može poslati jasna poruka ovoj i budućim vladama da se svaka ugovorena obaveza mora poštovati i da se zarade trebaju uskladiti sa kretanjima makroekonomskih indikatora i inflatornim kretanjima.

“Selektivan pristup je, kao što svjedočite, prisutan u dijelu povećanja zarada Upravi policije i Skupštini Crne Gore. Mi apsolutno ne tražimo bilo kakva povećanja mimo ugovorene obaveze, mi jednostavno ne želimo ni na kakav način da prosimo te zarade, već samo poštovanje ugovorenih obaveza i zakonski propisanih normi. Ako ne postoji mogućnost za povećanje tih zarada bilo je potrebno da sjednemo pregovaramo i postignemo dogovor na obostrano zadovoljstvo,” kazao je Ivanović.

Član Glavnog odbora Sindikata Edin Mušović ističe da na ovaj način ne žele da budu rušilački faktor trenutne Vlade, već da ovako pokušavaju da im pomognu, prenosi RTCG.

“Od onih velikih uvećanja od više od hiljadu eura možemo doći manjim koracima, a to je poštovanje Granskog kolektivnog ugovora koji je potpisan. Nemoguće je da ne možemo uvećati platu na godišnjem nivou za svega 70, 80 eura u prosjeku, a da pričamo da ćemo omogućiti platu od više od 1.000 eura,” kazao je Mušović.

Članica Glavnog odbora Sindikata Dijana Milić ističe da se nada da će ovim protestom doći do pravde mnogo brže nego što su prethodnih godina to mogli.

“Sad smo uz GKU postigli to da budemo jednaki, što znači da možemo i da imamo pravo da tražimo nešto za sebe. Mi samo tražimo bolje uslove života i veće zarade. Intencija da se samo funkcije plaćaju, nije dobra. Funkcije i hijerarhija treba da postoje, principi da se poštuju, a jednakost da se njeguje. Gdje nema pravde, nema ni milosti,” istakla je Milić.

U slučaju da Vlada ni nakon protesta ne bude imala sluha za ove zahtjeve, sljedeći koraci bi mogli biti obustava rada na određeni period, blokiranje saobraćajnica u svim gradovima, protesti ispred svih organa i ustanova gdje je zastupljeno članstvo Sindikata – poručeno je sa press konferencije Sindikata uprave i pravosuđa.

Podsjećamo, Sindikat zastupa ukupno 23.000 zaposlenih u državnoj i lokalnim samoupravama, a posredno se na ovaj kolektivni ugovor oslanja oko 3.000 zaposlenih, prenosi RTCG.