Društvo

MOJKOVAC PREDNJAČI PO BROJU DJECE KOJA SU PRIMILA MMR VAKCINU

Autor Mirela Ljumić Izvor Pobjeda

Mojkovačka opština prednjači po broju djece koja su primila MMR vakcinu – protiv morbila. Direktor Doma zdravlja „Boško Dedejić“ u tom gradu dr Miloje Zejak kazao je za Pobjedu da je u posljednjih pet godina vakcinisano 312 djece, te da su po tome lideri u državi.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

,, Od 2019. godine vakcinisano je 312 djece, odnosno 81,3 odsto od ukupnog broja onih koja su u godinama kada bi trebalo da prime vakcinu. Do sada smo bili lideri po tom pitanju u Crnoj Gori, a smatram da smo i dalje", kazao je dr Zejak, inače pedijatar, kako piše Pobjeda.

Institut za javno zdravlje na svom sajtu definiše da se vakcinacija protiv morbila sprovodi kod djece počev od 12, pa sve do navršenih 15 mjeseci života primjenom učinkovite i bezbjedne vakcine (MMR) koja je u upotrebi širom svijeta više od tri decenije, a kod nas od 1994. godine. Druga doza vakcine daje se do navršenih sedam godina života, odnosno prilikom polaska u osnovnu školu.

Na nivou Crne Gore je broj vakcinisane djece mali, a iz Instituta za javno zdravlje naveli su da su razlog tome, u najvećem broju slučajeva, dezinformacije na društvenim mrežama da MMR vakcina izaziva autizam.

POVJERENJE

Miloje Zejak ističe da je za dobar rezultat koji postiže njihova ustanova, uprkos širenju negativne propagande, zaslužan kvalitet rada medicinskih radnika.

,,Vjerujem da su uporan rad i povjerenje u naše pedijatre i medicinske sestre ključni za odluku roditelja u Mojkovcu da vakcinišu djecu. Tako da kampanju koju sprovodimo u našem gradu nećemo mijenjati, jer se pokazala kao svrsishodna, čemu svjedoči i procenat vakcinisane djece", kazao je on.

Institut za javno zdravlje je od početka novembra 2023. godine zaključno sa 24. decembrom registrovao 154 slučaja obolijevanja od pertusisa (velikog kašlja), a u Mojkovcu je, kaže Zejak, minimalan.

,,Do sada smo imali dvoje djece koja su se u Dom zdravlja javili sa velikim kašljem. Pedijatriji se na dnevnom nivou javi oko 40 djece sa respiratornim problemima. Što se tiče odraslih koji imaju problema respiratorne prirode, izabranim ljekarima se javi približan broj kao i kada su u pitanju djeca", naveo je direktor te ustanove za Pobjedu.

U toj ustanovi vakcinacija protiv humanog papiloma virusa počela je u decembru 2022. godine. HPV vakcinu protiv raka, prije svega raka grlića materice, primile su 23 djevojčice.

Dom zdravlja inače po sistematizaciji radnih mjesta treba da ima dva pedijatra, ali imaju samo jednog.

STATISTIKA

Prema podacima Instituta za javno zdravlje za 2023. godinu, 14.500 djece u Crnoj Gori primilo je vakcinu protiv malih boginja, zauški i rubele, taj broj je veći za oko 2.000 u odnosu na 2022. godinu.

Od 1. januara do 28. decembra, prvom dozom MMR-a vakcinisano je 8.295 djece, dok je drugu dozu primilo njih 6.210. Primjetan je veći broj djece koja su vakcinisana MMR-om u odnosu na 2022. godinu. Prošle godine je tu vakcinu primilo oko dvije hiljade djece više nego 2022. Brojne studije koje su sprovedene jasno su dokazale da nema uzročno-posljedične veze između te vakcine i autizma. Tokom prošle godine je dato 31.645 vakcina protiv velikog kašlja, 600 više nego godinu ranije. Prvom dozom vakcinisano je 6.922 djece, drugom 6.878, a trećom dozom 6.451, dok je prvu revakcinu primilo 6.496 mališana, javlja Pobjeda.

Možda ce vas zanimati