Društvo

UPRAVNI ODBOR UCG-A JEDNOGLASNO IZABRAO ŠĆEKIĆA ZA DIREKTORA INSTORIJSKOG INSTITUTA

Autor Mirela Ljumić

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore jednoglasno izabrao Radenka Šćekića za direktora Istorijskog instituta do 2026. godine.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Kako je saopšteno iz Univerziteta Crne Gore, predsjednica Upravnog odbora, Rajka Glušica, je obrazlažući prijedlog Vijeća Istorijskog instituta naglasila da Upravni odbor donosi odluke u skladu sa propisanim procedurama, te da se većinska volja Vijeća ove organizacione jedinice treba poštovati.

Takođe je, dodaje se, istakla da Upravni odbor utvrdio da je u formalno-pravnom smislu postupak pravilno sproveden, što nije sporio ni protivkandidat, ali da će reagovati ukoliko se pokaže da su optužbe koje se stavljaju na teret ovom kandidatu istinite i budu potvrđene od strane organa nadležnih za postupanje po ovim pitanjima.

"Tokom rasprave o izboru direktora Istorijskog instituta i nepostupanja po inicijativi NVO Centra za građansko obrazovanje da se obustavi ovaj izbor zbog podnešene prijave za moguće kršenje Etičkog kodeksa, članovi Upravnog odbora su istakli i načelo prezumpcije nevinosti kao osnovnog pravnog i građanskog principa", pišu Vijesti.

Upravni odbor Univerziteta na današnjoj sjednici je, takođe, odobrio oslobađanje od plaćanja naknade za studiranje studenata sa invaliditetom na zahtjev Udruženja multipleksleroze.

Imenovana su i dva člana Odbora direktora "Naučno-tehnološkog parka Crne Gore" u drugom mandatnom periodu - Sanja Peković i Miloš Daković.