Društvo

PROSVJETARI DRŽE JAVNI ČAS:VELIKI BROJ PROSVJETNIH RADNIKA ISPRED SKUPŠTINE TRAŽI ONO ŠTO IM PO DOGOVORU PRIPADA (VIDEO)

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Sindikat prosvjete organizovao je protest ispred Skupštine, jer Predlogom zakona o budžetu za 2024. godinu zaposlenima u toj oblasti nije predviđeno povećanje zarada od deset odsto.

Izvor: Mondo/Mirela Ljumić i Ivona Ulićević

Protest je simbolično zakazan u pet do 12, kao "javni čas", prenose ,,Vijesti".

Izvor: Mondo/Mirela Ljumić i Ivona Ulićević

Zbog skupa je blokiran saobraćaj ispred zgrade parlamenta. Na protestu se mogu vidjeti transparenti s porukama: "Prekršena prava - zgažena budućnost", "Obrazovanje nije na prodaju"...

Predsjednik Sindikata prosvjete Radomir Božović je ranije rekao da organizovanje protesta nisu od „sveg srca željeli“, ali da su primorani. „Prosvjetnim radnicima prirodno okruženje je učionica, a ne ulica, ali smo satjerani uz zid da branimo pravo, pravdu i dostojanstvo prosvjetnog radnika“, naveo je Božović.

"Vijesti" su jutros objavile da Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija i Sindikat prosvjete nikada nisu razgovarali o povećanju zarada od januara 2024, niti su formirali komisiju i potpisali poseban sporazum, kako to predviđa Granski kolektivni ugovor (GKU), usvojen još 30. decembra prošle godine. Iz sindikata kažu da ih niko nije zvao na razgovor i konsultacije prije usvajanja Predloga zakona o budžetu.

POGLEDAJTE VIDEO:

Možda ce vas zanimati