Društvo

SPAJIĆ: NEOPHODNO KRENUTI U SVEOBUHVATNU REFORMU OBRAZOVNOG SISTEMA

Autor Milica Nikčević Izvor CdM

On kaže da su u fokusu nove Vlade urgentni problemi u prosvjetnom sistemu: vršnjačko nasilje u školama, uslovi rada i zaštita prosvjetnih radnika na radnom mjestu, bezbjednost u školama, loši rezultati na testiranjima.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Premijer Milojko Spajić u susretu s predstavnicima Sindikata prosvjete, istakao je da Vlada i Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija podržavaju zahtjeve predstavnika Sindikata da bi trebalo da se unaprijedi materijalni položaj, ali i uslovi rada prosvjetnih radnika i to kroz dugoročna, sistemska, rješenja, prenosi CdM.

“Prethodna Vlada, koja je potpisala Granski kolektivni ugovor za oblast prosvjete u decembru 2022. za period od skoro godinu dana, nije stvorila preduslove da se obećano i potpisano ispuni. Nije potpisala Sporazum niti u okviru limita potrošnje planirala povećanje zarada prosvjetnih radnika”, naveo je Sajić.

U fokusu nove Vlade su, ističe Spajić, urgentni problemi u prosvjetnom sistemu: vršnjačko nasilje u školama, uslovi rada i zaštita prosvjetnih radnika na radnom mjestu, bezbjednost u školama, loši rezultati na testiranjima.

“Zajednički rad na otklanjanju problema je krucijalan, jer je oblast prosvjete jedan od najvažnijih stubova razvoja i napretka društva. Mora se prekinuti praksa da se problemi koji traže sistemski odgovor rješavaju stihijski, kako bi kratkoročno zadovoljili zahtjeve”, navodi Spajić, piše CdM.

Neophodno je, kaže, krenuti u sveobuhvatnu reformu obrazovnog sistema i partnerstvom Vlade i Sindikata donijeti dugoročna rješenja za sve otvorene probleme u prosvjeti.