Društvo

KLINIKA ZA ORL U KCCG DOBILA AUDIOMETRIJSKU KABINU

Autor Anja Rašović

Klinika za otorinolaringologiju (Klinika za ORL), Kliničkog centra Crne Gore (KCCG), zahvaljujući donaciji kompanije Farmegra d.o.o., dobila je audiometrijsku kabinu, tzv. tihu sobu, čija je ukupna vrijednost blizu 9.000 evra.

Izvor: Klinički centar Crne Gore

Audiometrijske kabine se koriste za ispitivanje sluha, kada je potrebno da se odredi osjetljivost ili oštećenje sluha pacijenata na različitim frekvencijama. Da bi audiometrijski test bio što precizniji potrebno je da pacijent bude zvučno izolovan od spoljnih uticaja. Naročito je važan kod osjetljivijih grupa pacijenata - adolescenata, lica iz nasilja, itd.

,,Zahvaljujem se u ime Klinike za ORL što je kompanija Farmegra prepoznala potrebe naših pacijenata i obezbijedila nam ovu vrijednu donaciju. Donirana kabina predstavlja značajan iskorak u unaprjeđenju kvaliteta zdravstvene zaštite koju pružamo našim pacijentima. Ovom kabinom prvi put obezbjeđujemo adekvatne uslove za audiometriju koji zahtijevaju apsolutnu tišinu. Audiometrija može otkriti potencijalne probleme sa sluhom ili upućivati na potrebu za daljim ispitivanjem. Naš cilj je da se pacijentu što preciznije utvrdi eventualno oštećenje, stepen i vrsta oštećenja i blagovremena dalja dijagnostika i liječenje. Klinika za ORL ostaje posvećena pružanju vrhunske zdravstvene zaštite i unaprjeđenju medicinske struke u Crnoj Gori”, ističe direktorica Klinike za ORL, dr Slavica Đurović.

Načelnica Odeljenja za otologiju i audiologiju Klinike za ORL, dr Ivana Mićević Manojlović, navodi da je do početka novembra urađeno 2.653 tonalnih audiometrija, zatim audiometrije sa F/S 569, timpanometrija 1.513 i propisan 871 slušni aparat.