Društvo

GRAÐANI VEĆ NA POČETKU POPISA UKAZUJU NA NEPRAVILNOSTI!

Autori Teodora Orlandić Balša Janković

Dugo očekivani popis stanovništva počeo je danas ali građani su već počeli da se žale na nepravilnosti prilikom upisivanja njihovih odgovora.

Izvor: Kurir/ Pink tv/ Screenshot

Iako bi popis trebao da bude najjednostavnija stvar za jedno društvo, kod nas nije tako. Mjesecima unazad partije su "ratovale" oko uslova popisa, autentičnosti podataka i njihove obrade. A sada, kako saznajemo, popisivači sami upisuju odgovore koje im navodno daju stariji građani bez prisustva člana porodice. Odgovori upisani na papiru i oni dati od strane građanina se u nekim primjerima ne poklapaju.

Starija gospođa i njena porodica obratili su se redakciji kako bi ukazali na zloupotrebu popisivača i upisivanje netačnih podataka svojevoljno.

Naime, popisivač je svojevoljno upisao odgovore za pitanja vezana za: nacionalnu pripadnost, vjeru, maternji jezik i jezik kojim lice govori kao 'Ne želi da se izjasni' iako mu je gospođa, kako nam otkriva, dala konkretne i precizne odgovore.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Takođe, nakon izjašnjavanja iz koje zemlje se lice doselilo, uslijedilo je pitanje čiji odgovor upisan na papiru nema smisla.
'Razlog poslednjeg doseljenja u Crnu Goru?' na šta je odgovor na papiru bio zaokružen 'ratni sukobi' od nekoliko navedenih, iako se nakon toga gospođa oglasila da je u Crnu Goru dosla 1960.godine, kada rata nije ni bilo.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

 Izgleda da svi moramo dobro provjeriti upisane podatke nakon sto ih popisivač upiše.