Društvo

PODGORICA: POČINJE NAPLATA PARKIRANJA NA JOŠ 526 PARKING MJESTA

Autor Mirela Ljumić Izvor Dan

U Podgorici se mijenja elaborat o parking zonama što znači da će početi naplata parkiranja na još 526 parking mjesta na novim parkinzima.

JEDAN OD NAJVIŠE KORIŠĆENIH PARKINGA POČEO DA SE NAPLAĆUJE!
Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević i Teodora Orlandić

Oni će pripadati trećoj zoni, te će po satu vozači parkiranje plaćati 40 centi, a najviše će moći da ga koriste tri sata. Samo će stanari zgrada, na čiju inicijativu su novi parkinzi i zonirani, moći kupiti mjesečnu kartu za šest eura i parkirati 24 sata, piše Dan.

Od sada će se parkiranje naplaćivati na parkingu u dvorišnom dijelu Ulice Svetozara Markovića koji ima 267 parking mjesta, te u Ulici Đečevića gdje je 21 mjesto, kao i u dvorišnom dijeli Ulice Mitra Bakića gdje su urađena 52 mjesta.

Takođe, naplata parkiranja vršiće se i u Moskovskoj ulici ispred And 1 gdje je pet parking mjesta i u dvorišnom dijeli Ulice Velimira Terzića gdje je građanima ponuđeno 61 parking mjesto.

Kao i do sada naplaćivaće se parkiranje u Ulici Omladinskih brigada gdje ima 57 parkinga, Moskovskoj gdje je osa i Dalmatinskoj ulici kod TC Bazara gdje ima 15 parking mjesta. Svi oni od sada će biti u trećoj zoni.

Po izmijenjenom elaboratu opšta i posebna parkirališta biće organizovana u dvije umjesto u jednoj zoni kako je to do sada bilo. Tako će u drugoj zoni biti šest parking mjesta u Ulici 19. decembra.

Preduzeće Parking servis takođe će naplaćivati parkiranje oko garaže u Karađorđevoj ulici i planiraju izmještanje rampe ispred kako bi i garaža i parking okolo bili u jednom sistemu.

Ukupan broj parking mjesta koja podliježu naplati parkiranja po starom elaboratu bio je 114, odnosno na opštim parkiralištima 80, a na posebnim 34.

Novim dokumentom broj je porastao pa je sada ukupan broj parking mjesta koja se naplaćuju 526, odnosno na opštim parkiralištima 492, a na posebnim parkiralištima 34.

“Cilj ovih izmjena i dopuna elaborata je proširenje parking zona u sistemu Glavnog grada kako bi građani i privredna društva sa prebivalištem i sjedištem u Glavnom gradu dobili određeni vid zaštite odnosno prioritet u uslugama parkiranja. Opšte parkiralište je dio kolovoza ili površina između kolovoza i trotoara i druge površine posebno obilježene za parkiranje motornih vozila i bicikla. Ova parkirališta čine obilježena parking mjesta a ukupan broj je 492”, piše u elaboratu, javlja Dan.

Elaborat ne predviđa promjenu cjenovnika parkiranja.

“Parkiranje se naplaćuje na opštim parkiralištima od sedam do 24 časa radnim danima i subotom, a na posebnim od 00:00 do 24 sata, osim na parkiralištima gdje je potražnja za parking mjestima znatno manja, te se parkiranje naplaćuje za kraći vremenski period”, navodi se u dokumentu.