Društvo

MJESECIMA NAKON ŠTO IH SE ODREKLA, CRNA GORA I DALJE IMA STOTINE ,,ZLATNIH PASOŠA''

Autor Balša Janković Izvor Radio slobodna Evropa

Više od 400 zahtjeva još uvijek se obrađuje kroz kontroverznu šemu pasoša za plaćanje u Crnoj Gori za koju su zvaničnici rekli da je zatvorena nakon pritiska EU-a.

Izvor: Mondo/Ana Božović

Crnogorska agencija za investicije (MIA), koja upravlja često kritikovanim programom, izjavila je za Balkanski servis RFE/RL da je od 1.100 zahtjeva za takve putovnice od 2019. do kraja prošle godine, 413 zahtjeva "u različitim fazama obrade". koje još uvijek čekaju.

Podgorica je zatvorila svoj takozvani program državljanstva po investiciji u decembru 2022. nakon ponovnih poziva Evropske unije zbog mogućnosti zlouporabe i, u skorije vrijeme, rizika da bi mogao pomoći ruskim državljanima da izbjegnu međunarodnu kaznu za invaziju na Ukrajinu koja je u toku.

Od 1.100 zahtjeva, MIA je rekla da Crna Gora ima zeleno svijetlo za pasoše- koje dopuštaju bezvizno putovanje u 124 zemlje - za 484 od tih osoba. Većina kandidata za program su ruski i kineski državljani.

Stručnjaci kažu da više od desetak zemalja svake godine izda oko 50.000 takozvanih zlatnih pasoša u onome što je nazvano "industrija državljanstva". Ljudi koji troše desetine i stotine hiljada dolara kako bi uložili svoj put do državljanstva često traže koristi od putovanja, poslovanja ili oporezivanja, ili čak zaštitu za izbjegavanje državne ili vladine kontrole kod kuće.

'Lak izvor prihoda'

Kristin Surak, izvanredna profesorica političke sociologije na London School of Economics i autor nove knjige Golden Passports: Global Mobility For Millionaires, naziva je globalnom industrijom vrijednom oko 4 milijarde dolara.

Ona kaže da je tržište pasoša "vrlo lak izvor prihoda" za države poput Crne Gore.

Sa samo oko 620.000 građana i uskom poreskom osnovom usmjerenom na turizam, energetiku i nešto poljoprivrede, crnogorske kreatore politike očigledno privlači program izdavanja pasoša za podsticanje investicija.

Štoviše, njen položaj na vanjskoj granici EU sa izgledima da potencijalno postane nova članica, kaže Surak, efektivno bi "crnogorsko državljanstvo pretvorila u evropsko" državljanstvo.

Crnogorski program državljanstva uz ulaganje zahtijevao je od kandidata da ulože najmanje 250.000 eura (271.000 USD) u Crnu Goru, uglavnom kupovinom nekretnina za kratkoročni zakup i hotel.

Crnogorski zvaničnici pohvalili su se da je program donio oko 300 miliona eura investicija i oko 100 miliona eura budžetskih prihoda.

No, Evropska unija je više puta upozorila Crnu Goru zbog, kako je nazvala, "kontroverznog" programa i istaknula ključnu ulogu koje ruske investicije igraju u šemi.

Evropska komisija je u najnovijem izvještaju o Crnoj Gori navela bezbijednosne i druge rizike uključujući pranje novca, utaju poreza, korupciju i organizirani kriminal te finansiranje terorizma.

Vijesti o stotinama neriješenih zahtjeva za zlatne pasoše mogle bi doprinijeti nepovjerenju upravo u trenutku kada nova vlada premijera Milojka Spajića nastoji poboljšati svoju proevropsku akreditaciju.