Društvo

U PODNE ĆE BITI ZATVOREN PUT SLIJEPAČ MOST - PLJEVLJA

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Radnici i rukovodstvo preduzeća DOO ”Njogo” iz Bijelog Polja, danas su najvili protest od 12. do 12. 30 sati, kada će blokirati regionalni put Slijepač Most-Pljevlja u mjestu Čokrlije ispred proizvodnog pogona preduzeća.

Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Kako su najavili, put blokiraju zbog toga što policija i tužilaštvo u Bijelom Polju, kako navode, ne postupaju na otkrivanju osoba koje zabadaju metalne klinove u stabla namijenjena za sječu u odjeljenju br. 9a GJ Bliškovo, piše RTCG.

“Preduzeće je Upravi policije i ODT-u podnijelo prijavu protiv lica da je pretilo sekačima da ne smiju da ispunjavaju svoje radne zadatke i za koje sumnja da je zabadalo željezo u stabla,na koje su nailazili radnici preduzeća prilikom sječe trupaca u tom odjeljenju. Znači, radi se o vrlo opasnoj radnji, gdje neko u šumi zabada željezo u stabla još dok se nalaze neposječena u šumi, a to željezo je nemoguće ili dosta teško otkriti prilikom njihove sječe, ali zato kada dođe do rezanja trupca na brenti, u iste udara testera, koja se okreće velikom brzinom, usljed čega bi se ista pokidala, a u tom slučaju metalni djelovi testere bi letjeli na sve strane velikom brzinom, čime bi bila ugrožena bezbjednost svih zaposlenih”, piše u saopštenju.

Oni navode da je NN lice dva puta brisalo doznaku sa stabala, o čemu mogu posvedoćiti zaposleni u Upravi za gazdovanje šumama i lovištima PJ Bijelo Polje.

Međutim,po podnjetim prijavama, tvrde oni, do sada ništa nije urađeno od nadležnih institucija.

“U saznanju smo da je Uprava policije počela da obrađuje predmet kada im je dostavljen naš dopis o blokadi puta ali nemamo nikakva saznanja o njihovom daljem postupanju i da li će NN lice dobiti krivičnu prijavu ili samo prekršajnu. Da li je potrebno da dodje do povrede ili u najgorem slučaju do smrti radnika da bi nadležne institucije reagovale?”, pitaju radnici preduzeća DOO ”Njogo”.