Društvo

U EKSPOZEU NAJAVLJENA IZGRADNJA BOLNICE U PODGORICI!

Autor Miloš Miranović Izvor Vijesti

Mandatar Milojko Spajić u ekspozeu koji je dostavio Skupštini Crne Gore najavljuje izgradnju bolnice u Podgorici, kao i da će nova vlada raditi na poboljšanju opremljenosti, kapaciteta i uslova rada u zdravstvnim ustanovama širom države.

Izvor: Unsplash

Jedan od ključnih prioriteta 44. Vlade je, kako se navodi, kreiranje modernog i efikasnog zdravstvenog sistema koji će biti dostupan svakom našem građaninu.

"Reformom na nivou primarne zdravstvene zaštite putem uvodenja savremenog integrisanog informacionog sistema, veće autonomije medicinskog osoblja, sistema plaćanja po učinku i drugim mjerama, omogučićemo veću pristupačnost i poboljšanje kvaliteta usluga uz holistički pristup pacijentu, njegovo lakše kretanje kroz sistem, kao i smanjenje administrativnog i finansijskog opterećenja", stoji u ekspozeu Milojka Spajića.

Predano će, kako se navodi, raditi na obnavljanju i proširenju postojeće infrastrukture zdravstvenih ustanova u Crnoj Gori osnažujući time zdravstveni sistem koji će biti spreman da efikasno odgovori potrebama naše populacije, prenosi RTCG.

"Na tom planu, pored izgradnje prijeko potrebne bolnice po najsavremenijim standardima u Glavnom gradu, poboljšaćemo opremljenost, kapacitete i uslove rada u zdravstvnim ustanovama širom države sa posebnim osvrtom na obezbjedivanje aktuelnijih medicinskih procedura te kvalitetne gerijatrijske, palijativne i sveukupne zdravstvene njege", piše u ekspozeu.

Unapređenje javnog zdravstva u Crnoj Gori biće, kako se dodaje, jedan prioritet ovog resora realizovan adekvatnom analizom zdravstvenog stanja stanovništva, valjanim definisanjem javnozdravstvenih prioriteta i kreiranjem ciljanih preventivnih

"Poboljšanje stanja u oblasti farmacije ostvarićemo mjerama racionalizacije i intezivnije kontrole potrošnje, ažurnim revidiranjem liste i uspostavljanjem robne rezerve ljekova. Kreiranjem povoljnog ambijenta za nabavku i distribuciju medicinskih sredstava značajno ćemo redukovati mogućnost povremenih nestašica ljekova uz njihovu olakšanu kako fizičku, tako i finansijsku dostupnost", piše u Spajićevom ekspozeu.

Jedan od ciljeva 44. Vlade je, kako se ističe, da Crna Gora koristeći svoje prirodne i ljudske resurse izgradi imidž posebne destinacije zdravstvenog turizma u kojem će se na bazi inovativnosti i kompetitivnosti kreirati posebne usluge.

"Crna Gora sa svojom geografskom pozicijom, brojnim prirodnim turističkim atrakcijama, bogatom kulturnom baštinom i razvijenom ponudom u segmentu rehabilitacije, stomatologije, estetske hirurgije i drugih grana medicine, posjeduje sve uslove da postane međunarodno prepoznatljiva destinacija zdravstvenog turizma", piše u ekspozeu, prenosi RTCG.

Najavljeno je i otvaranje skloništa za žrtve prosjačenja i žrtve trgovine ljudima, čije su žrtve u velikom dijelu i djeca, reviziju svih hraniteljstava, kako bi se mogućnost bilo kakve zloupotrebe spriječila, kao i izgradnju "Kuće solidarnosti“ za roditelje djece oboljele od karcinoma i drugih teških bolesti, iz ostalih krajeva Crne Gore, a koje zahtijeva dugotrajno liječenje u KBCG.