Društvo

NAJAVLJENO EKSPOZEOM: BIĆE UVEDENO KRAĆE RADNO VRIJEME!

Autor Miloš Miranović Izvor Vijesti

Nova Vlada, kako navodi Spajić, radiće na jačanju i razvijanju servisa i usluga socijalne i zdravstvene zaštite, „u cilju što kvalitetnije deinstitucionalizacije, kroz usluge hraniteljstva i male kućne zajednice”.

Close-up of female hands with pen over business document in working environment,Image: 170032015, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no
Izvor: Profimedia

Kraće radno vrijeme, minimalna penzija sa kojom može da se dostojno živi, kvalitetniji sistem socijalne i zdravstvene zaštite, obrazovanje za svu djecu... neke su od najava mandatara Milojka Spajića koja on navodi u ekspozeu dostavljenom Skupštini Crne Gore, prenose Vijesti.

„Kada su u pitanju politike koje se odnose na zaštitu prava građana, Vlada će akcenat staviti na: poboljšanje, dostupnost i kvalitet socijalne i zdravstvene zaštite i obrazovanja za svu djecu, kao i sprečavanje svih oblika nasilja nad djecom uvođenje posebnih mjera zaštite djece od vršnjačkog i svih ostalih oblika nasilja”, piše u tom dokumentu.

Nova Vlada, kako navodi Spajić, radiće na jačanju i razvijanju servisa i usluga socijalne i zdravstvene zaštite, „u cilju što kvalitetnije deinstitucionalizacije, kroz usluge hraniteljstva i male kućne zajednice”.

Najavili su otvaranje skloništa za žrtve prosjačenja i žrtve trgovine ljudima, reviziju svih hraniteljstava.

Spajić navodi da će biti izgrađena i „Kuća solidarnosti” za roditelje djece oboljele od karcinoma i drugih teških bolesti, kada dolaze iz drugih djelova Crne Gore, a liječenje u Kliničkom centru je dugotrajno.

„Cilj Vlade je unapređenje i uvođenje novih usluga za odrasla i stara lica u međuresorskoj saradnji kako bi starost svih naših građana bila što ugodnija, na način što će minimalna penzija biti dovoljna za dostojan život”, navodi Spajić u ekspozeu, prenose Vijesti.

Najavljuje i razvoj integrisanih socijalnih usluga, nadogradnju i održavanje socijalnog kartona (ISSS).

„Uvešćemo kraće radno vrijeme... Bavićemo se efektivno suzbijanjem svih oblika diskriminacije i stvaranjem uslova za uživanje jednakih prava u svim oblastima života licima s invaliditetom. Donijećemo zakon o jedinstvenom vještačenju invaliditeta”, navodi Spajić u ekspozeu i dodaje da će uspostavljanjem novog sistema, lica sa invaliditetom pravednije i lakše ostvarivati svoja prava.

Specijalizovane usluge najavio je i za žrtve porodičnog i rodno zasnovanog nasilja, među kojima prepoznaje žene, djecu, djevojke i žene OSI, LGBT, Romkinje i Egipćanke, žene iz ruralnih područja...

„Organizovaćemo dodatne edukacije koje se odnose na borbu protiv svih oblika diskriminacije i nasilja. Radićemo na jačanju saradnje i povjerenja nevladinog sektora, posebno u oblasti kreiranja zakonskih okvira... a intenzivno ćemo raditi i na procesu digitalizacije svih usluga u ovoj oblasti”, piše u ekspozeu.

Možda ce vas zanimati