Društvo

U NIKŠIĆKOM PARLAMENTU FORMIRAN ŽENSKI ODBORNIČKI KLUB

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

U nikšićkom Parlamentu od 41 odbornika, 17 su žene koje su potpisale sporazum o osnivanju Ženskog kluba u Skupštini opštine Nikšić.

Izvor: Mondo/Ana Božović

Nakon Bijelog Polja, Ulcinja i Podgorice i Nikšić je dobio Ženski odbornički klub, čiji je cilj, između ostalog, afirmacija rodne ravnopravnosti, unapređenje položaja žena i snaženje lokalne demokratije. Ali, i da se njihov glas čuje snažnije nego do sada.

„U stalnoj smo borbi da dokažemo i pokažemo da nijesmo tu da bi zadovoljili čuvene kvote za poslaničkim i odborničkim listama, nego zbog toga što imamo ideje, lični integritet da se aktivno uključimo u politička i društvena dešavanja. Iako uvijek marginalizovana polovina čovječanstva, i sugurna većina u Crnoj Gori u ovim našim brojnim prebrajanjima, žene pokazuju dovoljno senzibiliteta i sluha tamo gdje su najranjivije, najugroženije, i sigurna sam da će u pregovorimo oko evrointegracija dati veliki doprinos upravo tamo gdje socijalna pravda nije na zavidnom nivou“, kazala je Ksenija Milović, zamjenica predsjednice Savjeta za ravnopravnost polova SO Nikšić, odbornica u lokalnom parlamentu i inicijatorka ideje o osnivanju Ženskog odborničkog kluba prenose Vijesti.

U nikšićkom Parlamentu od 41 odbornika, 17 su žene koje su potpisale sporazum o osnivanju Ženskog kluba u Skupštini opštine Nikšić.

Milović je uvjerena da će Ženski odbornički klub dati novu dimeziju rada Skupštine opštine i ispraviti mnoge nepravde prema svim onim ženama čiji je „glas bio dovoljno jak, ali ostali nijesu imali dovoljno sluha da ih uključe u društvena i politička dešavanja“.

Predsjednik SO Nikšić, Nemanja Vuković, kazao je da nakon formiranja Dječijeg parlamenta i odluke o formiranju Romskog omladinskog parlamenta, Ženski klub je „novi, snažan doprinos jačanju lokalne demokratije, što je jedan od ciljeva i na čijem ostvarenju moramo raditi svi, svakodnevno i posvećeno“.

„Od danas, odbornice u Skupštini opštine Nikšić imaju novu mogućnost da svoje znanje, energiju i kreativnost stave u službu afirmacije rodne ravnopravnosti na svim nivoima odlučivanja. Tako će neizostavno motivisati i druge da se, što direktnije i aktivnije, uključe u društveno-političke procese što će, nesumnjivo, biti na dobro i korist svih nas“, kazao je Vuković.

Uvjeren je da će odbornice, bez obzira na političke i ideološke razlike, „novim idejama, inicijativama, a naročito demonstracijom solidarnosti i humanosti, uspjeti da istinski oplemene naše društvo i našu političku scenu, i na djelu pokažu da je zajedničko djelovanje najkraća prečica do boljeg sjutra za sve nas“.

„Znam da imate lični i profesionalni integritet, volju i neophodnu političku snagu da sve zadatke koje postavite pred vama, iznesete na najbolji mogući način, a ja mogu da obećam da ćemo kao lokalna uprava biti otvoreni za sve ideje, predloge i inicijative, i da ćemo biti podrška u njihovoj realizaciji“, poručio je predsjednik SO Nikšić.

Osnivanju ženskih odborničkih klubova u Crnoj Gori „kumovala“ je Građanska alijansa kroz projekat „Platforma za ostvarivanje rodne ravnopravnosti“.

Programski direktor Građanske alijanse Milan Radović, kazao je da Ženski odbornički klub u Skupštini opštine Nikšić predstavlja „ne samo još jedan korak ka ostvarivanju rodne ravnopravnosti u lokalnom parlamentu, već i dio šireg napora da se ujedine odbornice iz različitih partija oko zajedničkih tema koje su od velikog značaja za građanke i građane Nikšića“.

Prema njegovim riječima, značaj formiranja Ženskog odborničkog kluba u Nikšiću tek će se vidjeti u narednom periodu.

„Ovaj klub će biti pokretačka snaga za promjene i napredak u zajednici. Kroz zajednički rad, želimo postići ono što smo već vidjeli u mnogim razvijenim zemljama, poput Norveške, gdje žene imaju značajan uticaj u društvu i politici“, kazao je Radović.

Kako je istakao, formiranje Ženskog kluba dolazi u trenutnku narastujućeg porodičnog nasilja, diskriminacije žena, posebno onih ugroženih.

„Vjerujem da će vaš rad, pored formalne uloge, nositi i suštinske promjene koje su neophodne za naše tradicionalne sredine. Te pozitivne promjene neće se odnositi samo na žene, već i na djecu, stare, mlade, osobe sa invaliditetom...ali i na muškarce, jer ćemo živjeti u sređenijem društvu sa većim stepenom poštovanja ljudskih prava i principa vladavine prava. Ako pogledamo oko nas, vidimo da su upravo razvijene i bogate države one u kojima se uživaju i poštuju ljudska prava. Zbog toga usuđujem se reći, da su upravo one i bogate i srećne države, jer imaju razvijenu kulturu poštovanja ljudskih prava, posebno onih koji pripadaju ugroženim grupama“, naglasio je programski direktor Građanske alijanse, javljaju Vijesti. 

Uvjeren je da formiranjem Ženskog odborničkog kluba, ne samo da šalju snažnu poruku o opredeljenju ka rodnoj ravnopravnosti, već stvaraju platformu za konkretna delovanja koja će donijeti pozitivne promjene u gradu.