Društvo

DIREKTORICA JU "DOM STARIH" PODNIJELA KRIVIČNU PRIJAVU!

Autor Miloš Miranović Izvor RTCG

Drektorica JU "Dom starih" Nikšić Anđela Lalatović podnijela je inicijativu za smjenu predsjednika UO te ustavnove Zdravka Zečevića kao i krivičnu prijavu zbog, kako je navela, zloupotrebe službenog položaja i ucjene.

Nikšić lokalni izbori
Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

"Kao lice koje rukovodi Javnom ustanovom Dom starih "Nikšić" obraćam se inicijativnom za smjenu predsjednika UO Doma starih Nikšić, gospodina Zečevića, od koga već izvjestan period rukovodstvo ustanove odnosno ja kao direktor, trpim pritiske i ucjene koje se odnose na uređenje kadrovske politike u Domu starih", istakla je Lalatović.

Prema njenim riječima, Zečević je zloupotrijebio službeni položaj kada je dana 21.06.2023. godine došao u prostorije Doma starih i dostavio joj spisak kandidata koje je potrebno zaposliti u Domu starih.

"Među njima su: Krsto Jakić koji je konkurisao na radno mjesto medicinski tehničar, Nina Đuranović, takođe konkurisala na pomenuto radno mjesto, Jasmina Todorović koja je konkurisala na radno mjesto servirke i Biljana Kovačević na radno mjesto radno okupacionog saradnika, o čemu posjedujem dokaz koji ću dostaviti i tužilaštvu. Nakon moje jasne i izričite namjere da ga upoznam da time krši zakon a samim tim ulazi u nadležnosti direktora Ustanove, demonstrativno je napustio kancelariju, nakon toga i ustanovu", navela je ona.

Dodaje da su odluke o izboru kandidata donešene u periodu od 03.07.2023. godine do 12.07.2023 godine, te da tom prilikom među izabranim kandidatima nijesu bili gore pomenuti.

"Ne dugo zatim, 31.07.2023. godine, predsjednik UO je zatražio od člana UO gospodina Vučetića da mu se dostavi sledeće: "Akt o sistematizaciji i spisak zaposlenih u JU Dom starih Nikšić po svim osnovama" , saopštila je Lalatović.

Ističe da je Istog dana putem e-maila poslat odgovor gospodinu Zečevicu i članovima UO .

"Poštovani predsjedniče, poštovani članovi UO, koristim priliku da vas pozdravim i da vas obavijestim sljedeće: Kako mi je dana 31.07.2023. godine zatraženo od strane člana UO gospodina Vučetića, putem viber prepiske, a po zahjevu Predsjednika UO gospodina Zečevića, da dostavim akt o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta kao i spisak zaposlenih u JU Dom starih Nikšić, da je donošenje navedenog akta u nadležnosti direktora, kao i oglašavanje slobodnih radnih mjesta i raspoređivanje zaposlenih, pa mi nije jasna ni svrha ni razlog zbog čega Predsjednik UO traži uvid u navedenu dokumentaciju. Takođe mi nije jasno ni zbog čega predsjednik dokumenta traži preko posrednika, ukoliko se naša komunikacija oduvijek bazirala na principu kvalitetne obostrane saradnje" naglasila je Lalatović.

Ona je skrenula pažnju da postoje poslovi koje UO treba pravovremeno da obavi, prenosi RTCG.

"Kako su vaše nadležnosti kao organa upravljanja jasno definisane Zakonom o SDZ i Statutom ove javne ustanove, molim vas da se od danas pa ubuduće pridržavate isključivo vaših ovlašćenja. Ovim putem bih skrenula pažnju da postoje poslovi koje UO treba pravovremeno da obavi, te u duhu dobre saradnje koristim priliku da vas pozovem da vaš rad bude fokusiran na te obaveze. Za sve dodatne informacije, budite slobodni da nas kontaktirate." o čemu takođe posjedujem dokaz", obrazložila je Lalatović.

Napominje da je neposredno nakon poslatog e-maila održana siednica istog dana UO kojoj su prisustvovali predsjednik UO Zečević, članovi UO Rajko Vučetić i Ivanka Marković, i pomoćnik direktorice Svetozar Nikolić.

Direktorica Doma starih naglašava da ih je upoznala sa Poslovnikom rada UO i Statutom ustanove, kao i njenim ovlašćenjima kao rukovodioca ustanove, a i o ovlašćenjima Predsjednika.

Tvrdi da je Zečević nakon toga informisao zaposlenu u Domu o daljim nezakonitim radnjama koje namjerava sprovesti, dodajući da će o imenu te zaposlene, ukoliko bude potrebno, obavijestiti nadležne, prenosi RTCG.

"Istaći ću i da je nakom očiglednog pritiska na nju, zaposlena vidno uznemirena upoznala rukovodstvo ustanove sa navedenim, o čemu takođe posjedujem dokaze, i sve će biti dostavljeno pravovremeno tužilaštvu. Kako se očigledno radi o teškoj zloupotrebi službenog položaja Predsjednika UO Doma starih, i ociglednom kršenju javnog i društvenog interesa, kao i urušavanju integriteta direktora ustanove predlažem njegovu smjenu i pozivam tužilaštvo da utvrdi sve relevantne činjenice u skladu sa svojim nadležnostima", poručila je Lalatović.

Tagovi