Društvo

DOK SE NE OBAVI ISPITIVANJE "PRAJMA" NEĆE BITI U PRODAJI! OPASNO JE AKO SE UZIMA SA ALKOHOLOM I NARKOTICIMA

Autor Anja Rašović Izvor CdM

Pića za rehidraciju i energetska pića Prajm (Prime) pojavili su se na crnogorskom tržištu i veoma su popularni kod djece, čak i one mlađe od 15 godina.

Izvor: screenshot

Djeci se ta pića reklamiraju putem društvenih mreža i postala su svojevrsni statusni simbol budući da cijena napitka iznosi sedam eura, prenosi CdM.

Iz Uprave za bezbjednost hrane rekli su za Boje jutra da su ovi proizvodi prvi put u Crnu Goru uvezeni u septembru, i to 288 komada energetskog napitka.

“Proizvod je uvezen sa Kosova, dok je zemlja porijekla proizvoda Velika Britanija. Uvoznik je kompletnu količinu distribuirao kroz svoja dva maloprodajna objekta. S obzirom na to da se radi o malim količinama izvršen je identifikacijski, i senzori pregled, te je na osnovu istih proizvod stavljen na tržište”, kazali su iz Uprave.

Ipak, zbog predostrožnosti Uprava je novu pošiljku ovog proizvoda, s obzirom na to da se radi o znatno većoj količini zadržala i zabranila stavljanje u promet dok se ne obavi laboratorijsko ispitivanje.

“Nakon dobijanja rezultata uprava će blagovremeno obavijestiti javnost o rezultatima ovih analiza. Na tržištu trenutno nema ovih proizvoda”, navode.

Kako CdM prenosi, iz Uprave su dodali i da se isti proizvod nalazi na tržištu EU i da nikad nije bio prijavljivan kroz RASSF-sistem brzog uzbunjivanja.

Doktorica Zorica Đorđević iz Instituta za javno zdravlje rekla je da je bitno provjeriti sastav pića, kao i to da li su ona obilježena kako treba.

“Drugi dio se reklamira kao napitak za rehidraciju. Važno je da vidimo koji im se sastav analizira pošto imamo definisana pravila za sportska, kakav sastav minerala imaju i kome mogu da budu namijenjeni”.

Objasnila je da kofein koji ona sadrže najvise djeluje na centralni nervni sistem, bubrege i mozak.

“Pojačava koncentraciju, zato ga i uzimaju. Ubrzava srčani ritam, povećava krvni pritisak… Ali može i da izazove probleme, poveća probleme, ukaže na nešto što nismo znali da postoji. Posebno je opasno ako se uzima istovremeno sa alkoholom i narkoticima”, rekla je Đorđević.