Društvo

NEKADA POPULARNO IZLETIŠTE ZA MJEŠTANE, "MOSORSKI IZVOR" ZABORAVLJEN OD OSTATKA PODGORICE!

Autor Teodora Orlandić

Dok izvori rijeka Cijevne i Ribnice daju vodu prvog kvaliteta za piće, periferija Podgorice ima i svoje izvore vode za piće koji su manje poznati.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Na brdu Mosor u Doljanima, iznad podgoričkih naselja Doljani i Masline, često ljeti možete sresti one koji dolaze i sa izvora "Mosor" pune bidone i nose vodu kući. Ovakve situacije su najčešće izražene u najvrelijim ljetnjim danima kada mještani koji žive visočije u brdu često ostaju bez vode usled slabog pritiska u cijevima gradskog vodovoda. 


Izvor: MONDO/Teodora Orlandić


Ono što je specifično za ovaj izvor jeste to što su svi osim mještana "digli ruke" od izvora usled izgradnje velikog broja kuća u njegovoj okolini i često je na lošem glasu zbog štete koju im pravi u vrijeme obilnih kiša. Tokom tih problema u zimskom periodu, tema oko nabujalog izvora i Mosorskog potoka koji se tada pretvara u rijeku, bude aktuelna samo tada, što je znak da očigledno nije na listi prioriteta nadležnim organima da porade na regulaciji njegovog toka. 



Izvor koji je nekada mnogima bio jedini dodir sa pitkom vodom, danas, pod prijetnjom graditelja, najvjerovatnije broji svoje poslenje dane. Najveći razlog tome jeste taj što kuće izgrađene iznad njega koje nemaju uređenu kanalizaciju zagadiće Mosorski izvor te voda koja teče više neće gasiti žeđ mnogima koji se sjete da ga posjete.

POGLEDAJTE VIDEO: