KAZNU NEĆE PLATITI!

REVOLT I PERFORMANS! KAZNA OD 500 EURA EKOLOŠKOJ AKTIVISTKINJI!

Autor Mirela Ljumić Izvor RTCG

Ona je prikupljeni otpad odložila ispred nikšićke Komunalne policije!

Izvor: Mondo/Ana Božović

Ekološka aktivistkinja Ivana Čogurić, članica Ekpatriotizma, kažnjena je sa 500 eura zbog nelegalnog odlaganja otpada ispred prostorija Komunalne policije u Nikšiću. Ona to nije uradila tajno i pod okriljem noći već javno kao vid revolta i perofrmansa, nezadovoljna kako se komunalne službe nose s rješavanjem problema divljih deponija i generalno čistoće u tom gradu. Čogurićeva odbija da plati kaznu pa će čitav slučaj dobiti sudski epilog, javlja RTCG.

Da kritikuje nikšićke komunalne službe, zbog, kako kaže njihovog nerada, ekološkokoj aktivistkinji Ivani Čogurić postala je svakodnevica, prenosi RTCG.

Još jednom je to učinila prošle sedmice kada je otpad, pokupljen oko Carevog mosta, sa svojim kolegama ostavila ispred prostorija komunalne policije. Ispostaviće se da je , što se tiče te službe, prešla crvenu liniju.

Ivana koja se bori protiv nelegalnog odlagnja otpada mjesecima, sada će upravo zbog toga morati da plati 500 eura kazne.

"Ovo je bila samo naša poruka da nećemo da trpimo njihov nemar i nerad od strane i komunlanog preduzeća i komunlane policije. Preduzeća jer ne rade svoj posao za koji ih plaćamo, krši zakon jer ne kupi otpad sa teritorije Nikšića, a komunlana policija bi mogla da se malo fokusira na hvatanje počinioca", kazala je Čogurić za RTCG.

I dok Ivana ovo vidi kao vrstu pritiska i revanšizma nadležnih službi na čiji loš rad ukazuje, u komunalnoj policiji to odbacuju.

"Službenici komunlane policije moraju da rade neselektivno, znači zakon je jednak i za mene i za Ivanu i za bilo koga. Da su oni napravili neki performans i da su nakon toga uklonili i da smo mi bili obaviješteni naravno da ne bi prijavili, ali kad se nesto desilo mi ne možemo da oprostimo ni krivično djelo ni prekršaj", naveo je Veselin Čurović – načlnik komunlane policije Nikšić.

"Ja sam ovim dobila poruku da će oni koji se zalažu za životnu sredinu da dobijaju kazne i prijave , a da oni koji krše zakone će da budu tek tako pušteni na slobudu i neće biti u bilo kakavom procesu", navodi Čogurić.

Čurović tvrdi da su u minulih nekoliko mjeseci podnijeli sedam prekršajnih prijava, da su služebnici stalno na terenu ali da je bez saradnje sa građanima teško pokriti svaki pedalj opštine i uhavtiti počinioce.

"Prošle godine smo posalli zahtjev Agenciji za zaštitu ličnih podataka da se postavi video nadzor na tim lokacijama, još do dana današnjeg nama nije odgvoreno i data saglasnost", navodi Veselin Čurović.

Ivanu sada čeka suđenje, jer kaže, kaznu neće platiti.

"Pa ništa, taman da vdimo kakao tretiraju zatvprenice u Spužu , ako do toga dođe. Ali stvarno, dovoljno je što im plaćam poreze da bi oni mogli da imaju svoje mjesečne prihode koji nikad nisu kasnili, a naše komunalne usluge i te kako kasne", kazala je Čogurić.

Ovaj dodgađaj izazvao je burne reakcije u civilnom sektoru koji je Ivani mahom dao podršku i poručio da ovakakv vid pritiska na članove Ekopatritizma neće gledati skrštenih ruku.