Društvo

KOMISIJA ZA RAZGRANIČAVANJE CG I HR SASTALA SE POSLEDNJI PUT PRIJE OSAM GODINA

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Komisija za razgraničenje Crne Gore i Hrvatske sastala se posljednji put prije osam godina, rečeno je Radiju Slobodna Evropa iz Ambasade Hrvatske, uprkos poruci Evropske unije da neće primiti u članstvo zemlje koje imaju granične sporove.

Izvor: Buffy1982/ShutterStock.com

I Evropska komisija je u posljednjem izvještaju o Crnoj Gori, kandidatu za članstvo u EU, konstatovala da nema napretka u procesu razgraničenja sa Hrvatskom, piše RTCG.

O ovom pitanju bilo je riječi i na sastanku hrvatskog i crnogorskog predsjednika, Zorana Milanovića i Jakova Milatovića, u Zagrebu 4. septembra.

Milatović je kazao da se zalaže da se "intenzivira rješavanje svih otvorenih pitanja".

Portparolka Evropske komisije Ana Pisonero kazala je za RSE da bilateralni sporovi ne treba da "ometaju proces pristupanja".

"Odgovorne strane ih moraju riješiti uoči pristupanja. EK obraća naročitu pažnju na rješavanje ovih sporova i pruža podršku ukoliko je neophodno".

Kako RTCG prenosi, naglasila je da je politika proširenja strateška investicija u stabilnost i sigurnost Evrope.

Prevlaka sporna od raspada Jugoslavije

Granica između Crne Gore i Hrvatske u rejonu poluostrva Prevlaka je sporna od raspada bivše Jugoslavije '90-ih godina.

Prevlaka se nalazi na ulazu u Bokokotorski zaliv.

Nakon ratnih sukoba devedesetih, kontrolu nad spornim graničnim pojasom na Prevlaci preuzeli su posmatrači Ujedinjenih nacija do 2002. godine.

Te godine je utvrđen Protokol o privremenom graničnom režimu.

Protokolom Hrvatska ima kopneni dio poluostrva i morski pojas ulaza u Boku kotorsku od 550 metara, dok je dio akvatorijuma uz lijevu obalu poluostrva proglašen "ničijim morem". Taj status je zadržan do danas.

Dvije vlade su prije 15 godina, 2008. godine, pristupile pronalaženju trajnog rješenja pitanja Prevlake, uključujući i kroz Komisiju za razgraničenje, piše RTCG.

Komisija se, međutim, nije sastajala u mandatima posljednja tri crnogorska premijera - Duška Markovića, Zdravka Krivokapića i Dritana Abazovića.

Hrvatska "drži da je potrebno obnoviti rad" Komisije, koja se posljednji put sastala 2015., saopšteno je iz Ambasade u Podgorici.
Problem i za pristupanje EU

Profesorica evropskog prava na Pravnom fakultetu u Mariboru Janja Hojnik smatra da bi crnogorske vlasti trebalo više da se posvete ovom pitanju, upozoravajući na moguće prepreke u procesu pristupanja EU.

"U procesu ulaska države u EU, ona koja je već članica može iskoristiti pravo veta na ulazak kandidata. Ne, zato što smatra da država kandidat ne ispunjava uslove za ulazak, nego da dostigne neke druge ciljeve, kao što je rješenje graničnog spora", ističe.

Hrvatska je članica EU od 2013, a Crna Gora kandidat za članstvo, prenosi portal RTCG.

Ona za RSE navodi da Zagreb može pritisnuti Podgoricu da pristane na rješenje koje bi odgovaralo Hrvatskoj.

"Ako Crna Gora ne popusti, Hrvatska bi mogla blokirati crnogorski ulazak, jer kasnije više neće imati puno veto opcija. No, zavisi zaista od njihove političke odluke i kako misle da će se to odraziti na njihov diplomatski ugled", navodi Hojnik.

Profesorica je godinama pratila sličan spor između Slovenije i Hrvatske oko Piranskog zaliva.