Društvo

NIKŠIĆ: TRAŽE DA SE OBEZBIJEDI VODA!

Autor Miloš Miranović Izvor RTCG

Nezadovoljni što se problem vodosnabdijevanja ne rješava decenijama mještani četiri nikšićka sela blokirali su danas magistralni put Nikšić-Plužine. Ukoliko im se čelnici lokalne uprave ne obrate do srijede poručuju da će preduzeti radikalnije mjere.

Nikšić lokalni izbori
Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Simbolično, u dva bidona voda, transparent i blokada magistralnog puta Nikšić-Plužine. Na ovaj način, mještani Jasenovog Polja, Prage, Lipove Ravni i Zaugline traže da im nadležni riješe problem vodosnabdijevanja.

"Kao što možete vidjeti šta pijemo i čime se kupamo. Ovo smo uzeli primjerke dvije bistjerne iz sela, od kišnice zadnje što je pala. Pogledajte, sami recite da li biste vi ovo pili i da li bi se ovim kupali", navodi Slavko Todorović iz Jasenovog polja.

Mještani čitiri sela podno Vojnika tvrde da se već devet godina obraćaju lokalnoj upravi i Ministarstvu poljoprivrede kako bi se riješio problem vodosnabdijevanja, prenosi RTCG.

"Neće niko da nam se obrati, neće niko da nas primi,a posebno što niko ne vodi računa o ovome selu. Samo nas prevlače iz godine u godinu, bez ikakvog obećanja čak. Jedan dan da nam kažu biće 2025. Mi ćemo čekati 2025. Godinu. Samo imamo datum kada će biti urađeno.",navodi Veselin Đoković iz Jasenovog polja.

Istim povodom put su blokirali i prije nedjelju dana. Veselin Đoković tvrdi da je imao razgovor sa predsjednikom Opštine, Markom Kovačevićem.

"Nismo imali prijatan razgovor, jer oni misle da je to lično upuceno njima. Samo bih pozdravio sve njih što sjede u stolicama. Ovo nije politički skup, niti ovi seljaci imaju nešto politički protiv. Ovo je skup, za vodu, vodovod i budući život u ovome selu", ističe Đoković.

Uprkos pozivima i porukama, iz Opštine Nikšić nijesmo uspjeli da dobijemo izjavu. Sa druge strane, sa protesta na Jasenovom polju poručuju da je apsurdno da su od vodoizvorišta na Vidrovanu udaljeni 3,6 kilometara i da nemaju vodu.

Ukoliko im se čelnici lokalne uprave ne obrate do srijede, mještani pomenuta četiri sela ističu da će preduzeti radikalnije mjere.