Društvo

BARKA NA ELEKTRO-POGON USPJEŠNO UPLOVILA U MARINU LUŠTICA BAY!

Autor Anja Rašović Izvor Vijesti

Plovilo je u subotu oko 15 sati isplovila iz luke Monopoli u Italiji, kako bi realizovala projekat Adriatic crossing electric boat challenge 2023 - prelazak Jadrana od Italije (Monopoli) do Crne Gore (Luštica, odnosno Kotor)

Izvor: MONDO/Mia Radulović

Električna pasara tipa El Manu proizvođača kompanije Fracraft iz Kotora uplovila je u 12.50 časova u marinu Luštica Bay u Krtolima kod Tivta i time postala prvo malo plovilo za sport i rekreaciju kojom je za rukom pošlo da preplovi Jadransko more isključivo na električni pogon, pišu Vijesti.

Čast da mali sedam metara dugačak brod uvede u marinu imala je Nikoleta Franović, inženjerka u kompaniji Fracraft koja je sa ocem i osnivačem te firme Predragom Franovičem sačinjavala posadu električne pasare El Manu koja je preplovila Jadran na oko 120 milja dugoj relaciji između luke Monopoli u Italiji i marine Luštica Bay u Crnoj Gori.

Dolazak male kotorske električne pasare i njene posade u marinu na Luštici po drevnoj tradiciji, pozdravljen je oglašavanjem brodskih sirena ali i mahanjem bijelim lencunima sa lukobrana marine.

Kako prenose Vijesti, sedam metara duga pasara na električni pogon već jutros oko devet časova ušla je u crnogorske teriotorijalne vode i bila je na putu je ka marini Luštica Bay na istoimenom poluostrvu kod Tivta.

Plovilo je u subotu oko 15 sati isplovila iz luke Monopoli u Italiji, kako bi realizovala projekat Adriatic crossing electric boat challenge 2023 - prelazak Jadrana od Italije (Monopoli) do Crne Gore (Luštica, odnosno Kotor).

Posadu ovog plovila koje će, sada je već izvjesno, postati prva mala barka koja će Jadransko more preploviti isključivo na elektro-pogon, čine vlasnik i direktor Fracrafta Predrag Franović i njegova kćerka i inženjerka u toj kompaniji, Nikoleta.

Franovići će rutu dugu oko 120 milja umjestio za očekivanih oko 24 sata plovidbe, preći za oko tri sata kraće, jer su vozili brže od planiranog tempa nastojeći da preduhitre loše vremenske uslove koji su za kasnije danas najavljenin na južnom Jadranu.

Njihova plovidba na barci čiji je osnovni pogonski izvor energije baterija kapaciteta 80 kilovata, dok sve ostale pomoćne aggregate i sisteme na barci napajaju solarni paneli ili gorive ćelije, dokazuje da je električni pogon ovakvih manjih plovila za sport i rekreaciju sasvim sposoban I dovoljan da se "na struju" pređe Jaderansko more po njegovoj poprečnoj osi između italijanske i crnogorske obale, prenosi portal Vijesti.

Predragu i Nikoleti Franović i njihovoj maloj električnoj barci će oko 13 sati biti priređen svečani doček u marini rizorta Luštiuca Bay u Krtolima kod Tivta.