Društvo

OPŠTINA PLJEVLJA BEZ STRUJE! Iz Opštine tvrde da EPCG hoće da ih destabilizuje

Autor Mirela Ljumić Izvor Dan

Iz Elektroprivrede su 21. avgusta odbili da uključe opštinska brojila, tvrdeći da im Opština Pljevlja duguje 9 215.eura, kao i da nema osnova za uključenje.

Izvor: MONDO/Katarina Drašković

Iz Opštine Pljevlja su juče najavili da će protiv nadležnih u Elektroprivredi Crne Gore podnijeti krivične prijave, jer su, kako tvrde, ekipe EPCG od 16. avgusta počele sa isključenjem opštinskih brojila. Struje nema u prostorijama Sekretarijata za privredu, lokalnom preduzeću "Grijanje", ali i u mnogim poslovnim prostorima koje je opštinska uprava izdala pod zakup privatnim preduzećima.

Iz Opštine navode da je i tokom jučerašnjeg dana nastavljeno sa isključenjem opštinskih brojila, jer iz Elektroprivrede tvrde da im Opština duguje 9. 215 eura. Iz lokalne uprave pojašnjavaju da se radi o dugu Agencije za stambeno poslovni fond, odnosno preduzeća koje je otišlo u stečaj i koje je likvidirano.

,,Nakon najnovijih isključenja električnih brojila u vlasništvu Opštine Pljevlja u narednim danima biće razmotreno podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih lica u Elektroprivredi Crne Gore. Iako Elektroprivreda potražuje 9.215, 66 eura, Opština Pljevlja ovoj kompaniji za utrošenu električnu energiju ne duguje nijedan jedini cent", tvrde iz lokalne uprave, navodeći da isključenje električnih brojila u vlasništvu Opštine Pljevlja od strane Elektroprivrede predstavlja novi pokušaj destabilizacije funkcionisanja opštinske uprave i opštinskih službi.

Tvrde da poslovodstvo Elektroprivrede zloupotrebljava svoj privilegovani položaj u Crnoj Gori i pokušava da izvrši pritisak na Opštinu Pljevlja kako bi naplatili novac koji je stvarni dug nekadašnjeg preduzeća Agencije za stambeno poslovni fond.

,,Podsjećamo da je Elektroprivreda 16. avgusta, po ko zna koji put, izvršila nezakonito isključenje električnih brojila Opštine Pljevlja. Iz Opštine je upućen zahtjev da se brojila uključe, ali je iz EPCG stigao negativan odgovor. Da bismo zaustavili dalje neozbiljno ponašanje Elektroprivrede i da bi se građani sačuvali od negativnih posledica, Opština Pljevlja je od Osnovnog suda zatražila donošenje privremene mjere, gdje se hitno traži uključenje isključenih brojila. Sudija Sanja Aničić je donijela privremenu mjeru o uključenju isključenih elektrobrojila u roku od 24 časa, ali su iz Elektroprivrede i tokom današnjeg dana nastavili sa novim isključenjima", naveli su juče iz Opštine Pljevlja dodajući da su najviše pogođeni građani jer nisu u mogućnosti da završe poslove u opštinskim službama, a posebno trpe zaposleni koji su onemogućeni da rade svoj posao.

,,Elektroprivreda neumorno dijeli donacije i pozajmice širom Crne Gore, a Pljevljaci trpe njihovu torturu i zbog novca koji im se ne duguje. Ako je zaista Opština Pljevlja dužna Elektroprivredi neki novac, zbog čega poslovodstvo te kompanije nije pokrenulo tužbu pred nadležnim sudovima. Da građani ne bi i dalje trpjeli posledice, protiv odgovornih u Elektroprivredi će biti podnijete krivične prijave" poručuju iz pljevaljske lokalne uprave, javlja Dan.

Iz Elektroprivrede su 21. avgusta odbili da uključe opštinska brojila, tvrdeći da im Opština Pljevlja duguje 9 215.eura, kao i da nema osnova za uključenje.

,,Pomenuti iznos je veći od dva neplaćena računa, čime su se stekli uslovi za preduzimanje mjera isključenja", navodi se u odgovoru Elektroprivrede, odakle su nastavili sa novim isključenjima.