Društvo

RADULOVIĆ: OLAKO SE DONOSE ZAKLJUČCI, TUŽILAŠTVO BI MORALO OZBILJNIJE DA PROCJENJUJE SLUČAJEVE

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Incident iz Kolašina kada su Milica Živković i Emrah Ulger zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru kažnjeni prekršajno izazvao je burne reakcije u javnosti

Izvor: mondo.me

Juče se pojavio novi, snimak tuče iz Budve koji je takođe završen prekršajnim prijavama. Advokat Veselin Radulović kaže da se olako donose zaključci da nema sumnje da je izvršeno neko krivično djelo, te da bi tužilaštvo moralo ozbiljnije da procjenjuje takve slučajeve, piše RTCG.

Tužilaštvo da ozbiljnije procjenjuje slučajeve
Incident iz Kolašina kada su Milica Živković i Emrah Ulger zbog kršenja Zakona o javnom redu i miru kažnjeni prekršajno izazvao je burne reakcije u javnosti, a juče se pojavio novi, snimak tuče iz Budve koji je takođe završen prekršajnim prijavama. Advokat Veselin Radulović kaže da se olako donose zaključci da nema sumnje da je izvršeno neko krivično djelo, te da bi tužilaštvo moralo ozbiljnije da procjenjuje takve slučajeve.

Incident u Kolašinu između Milice Živković i i turskog državljanina Emraha Ulgera za sada se svodi na kršenje javnog reda i mira. Mada je Živkovićeva tvrdila da se branila od onog koji ju je uhvatio za bradu i intimni dio tijela a Ulger, da je bio napadnut, sudija za prekršaje - oboje je oglasio krivim.

“Prvi kontakt odnosno događaj se dogodio u 00.30 na trgu u Kolašinu i tada se stavlja na teret okrivljenom turksom državljaninu na teret prekršaj iz člana 7 stav 2, a okrivljenoj M.Ž. se stavlja na teret da je kasnije nakon izvjesnog vremena u nekoj dugoj ulici, na Trgu ne u istom trenutku, fizički napala ovog turskog državljanina... Da je događaj prijavljenu istom trenutku, alkotestiranje svih učesnika u postupku puno bi doprinio da sud uveže njihove iskaze i odbrane sa ostalim dokazima u predmetu”, kazao je za TVCG Alija Beganović, predsjednik Suda za prekrša je u Bijelom Polju.

Međutim, Živkovićeva je, kaže Beganović, prijavila događaj skoro 20 sati kasnije. Sudija se osvrnuo i na burne reakcije u javnosti, prenosi portal RTCG.

“Jer sam pročitao da su određeni intelektualci, određene NVO čak izjavile da se radi o pokušaju silovanja a to prvo ne bi bila nadležnost Suda za prekršaje. Državni tužilac se nije izjasnio da u radnjama okrivljenog ima bilo kakvog elementa bića bilo kog krivičnog djela, a ne samo krivičnog djela silovanja, već da se radi o prekršaju”, kaže Beganović.

I to je bio povod za reakciju vršiteljke dužnosti vrhovne državne tužiteljke Tatjane Begović koja je zatražila provjeru postupanja tužioca. A da je upravo on trebalo da ovaj slučaj uzme u svoje ruke, vjeruju i naši sagovornici.

“I da formira predmet u skladu sa svojim nadležnostima odnosno da se formira krivični predmet i vodi krivični postupak za nedozvoljene polne radnje ili neko drugo krivično djelo u tom opisu”, saopštila je za TVCG građanska aktivistkinja Bojana Jokić.

“Mislim da bi tužilaštvo moralo ozbiljnije da procjenjuje da li ima elementa krivične odgovornosti. Po mojim saznanjima i mom iskustvu, to se najčešće radi na taj način što tužilac bude telefonom obaviješten od strane službenika policije o događaju i šta se desilo i automatski na taj način donese odluku putem telefona i saopšti da nema osnova sumnje da je izvršeno krivično djelo”, navodi advokat Veselin Radulović.

Kako RTCG prenosi, incident iz Kolašina, izazvao je burne reakcije u javnosti a već se pojavio novi, snimak tuče iz Budve koji je takođe završen prekršajnim prijavama.

“Olako donošenje zaključka da nema osnovane sumnje da je izvršeno neko krivično djelo, vi vidite na onom snimku jedan fizički obračun mladića, na ulici vidite na kraju udarce, vidite čak i djelimično da se vozilom prelazi preko jednog momka na cesti. I laik može da zaključi da se radilo možda o ozbiljnijem da nijesu samo u pitanju prekršaji”, kaže advokat Veselin Radulović.

Iz kotorskog tužilaštva su za TVCG nezvanično kazali da iza ocjene da ovdje nema elemenata krivičnog djela stoje izjave učesnika odnosno raniji podaci s kojima su raspolagali, a među kojima nije bio i danas objavljeni snimak.