Društvo

BUDVA: MEĐUNARODNI FESTIVAL FILMA BSAFF OD 17. DO 19. AVGUSTA!

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Festival će biti otvoren premijerom nagrađivanog sportskog dokumentarca “Put prazne šake” za koji je direktor ovog festivala, Miloš Todorović, tokom proteklih godina osvojio brojne nagrade.

Izvor: Instagram/ milos_todorovic_photo/ Screenshot

Prvi međunarodni festival sportskog i umjetničkog filma BSAFF biće održan od 17. do 19. avgusta u Budvi, a tokom tih dana ljubitelji će imati priliku da vide 30-ak ostvarenja.

Festival će biti otvoren premijerom nagrađivanog sportskog dokumentarca “Put prazne šake” za koji je direktor ovog festivala tokom proteklih godina osvojio brojne nagrade.

Publika će imati priliku da u subotu i nedjelju vidi filmove kako dokumentarne kratkomentražne, srednjometražne i dugometražne, tako i igrane iz Finske, Letonije, Italije, Kine, Amerike, Francuske, Španije, kao i ex-Yu republika, a boje Crne Gore braniće ostvarenja “Ponos grada-100 godina primorja Crne Gore”, autora Dušana Vulekovića i “Više od igre, više od života”, autora Milutina Grgura.

Vuleković je napravio dokumentarni film povodom stogodišnjice osnivanja kotorskog “Š. K. Primorac” 1922. godine, dok Grgurovo ostvarenje govori o Robertu Vukmanu i Ljubiši Maškoviću, njihovom prijateljstvu koje je od pakla rata spasilo knjigu i vratilo je onima kojima i pripada. Kroz film “Više od igre, više od života” se prepliće i priča o jugoslovenskom fudbalu i rivalstvu “Crvene zvezde” i “Hajduka”, kroz koju se provlače komentari doajena sportskog novinarstva Zdravka Reića, Eda Pecija i Milojka Pantića.

Tokom prvog dana biće prikazani i kineski film “Kroz pandemiju do Olimpijade”, francuski “Nagoni”, francuski “Tačka na liniji”, a svi koji su propustili imaće priliku da u nedjelju nakon 13 časova vide i igrani film “Zlatni dečko”.

Festival se održava pod okriljem svjetske federacije sportskog filma FICTS-a.