Društvo

KONFILKT IZMEĐU RODITELJA I UPRAVE ŠKOLE ZBOG STAVLJANJA POLUMATURANATA MEĐUSMJENU!

Autor Miloš Miranović Izvor Vijesti

Diskreciono pravo ili zloupotreba prava

Izvor: MONDO/Goran Sivački/Twitter/@drustvenidrug/screenshot

Ako uprava podgoričke Osnovne škole “Milorad Musa Burzan” ostane pri stavu da polumaturanti dio sedmice nastavu pohađaju u jutarnjoj, a dio u međusmjeni, đaci 4. septembra neće doći na nastavu.

To je “Vijestima” kazao roditelj Zvezdan Čađenović.

Direkorica škole Milica Vuković, međutim, poručuje roditeljima da nije njihovo da se bave rasporedom, ali i ističe da je organizacija školskog dana njeno “diskreciono pravo”.

Profesorica i prodekanka na Filozofskom fakultetu Biljana Maslovarić “Vijestima” je kazala da je nepisano pravilo da se, u školama, dobrobit djece stavlja u prvi plan.

“Nastavnici koji danas rade u školama, učeni su, u školama, da školovanje mora biti u korist sve djece. Njihov rad egizstira u njihovu korist, škola postoji da bi izašla u susret potrebama svakog djeteta. Škole su prebukirane i to je zato što je velika koncentracija stanovništva u Glavnom gradu i što se školski objekti sistematski nijesu gradili na vrijeme…”, objašnjava Maslovarić.

Profesorica kaže da nije neobično što se u OŠ “Milorad Musa Burzan” ne mogu dogovoriti na nivou škole “oni koji prave raspored”.

“Slučaj sa školom ‘Milorad Musa Burzan’ govori da je aktuelni problem posljedica prošlogodišnjih dogovora, kompromisa koji su se nekada pravili i to je sada došlo na naplatu. Zbog toga se pravi vrsta nepravičnog pristupa djeci. Uvijek se znalo kad ko ide i ko je koja smjena…”, naglašava Maslovarić.

Roditelji đaka poručuju da neće pristati na ponuđeno rješenje uprave te ustanove da deveti razred dva dana sedmično bude u prvoj, a tri u međusmjeni, od 10.45 do 14.15 sati.

Čađenović je “Vijestima” kazao da roditeljima nije jasno zašto uprava škole ne želi da čuje argumente.

Nelogično je, upozorava Čađenović, i to što direktorica Vuković, kao razlog zbog kojeg polumaturante seli iz ustaljene smjene, navodi prostorni problem.

On objašnjava i da su grupe od posebnog interesa prvaci, kao najmađi članovi školske zajednice, ali i polumaturanti, s obzirom na njihove obimne obaveze, kako u pogledu broja predmeta u devetom razredu, tako i u vezi s polaganjem eksternog polumaturskog ispita.

“Interesi nižeg, šestog, razreda, po prvi put, naprasno preovlađuju nad potrebama učenika završnog, devetog razreda koji imaju daleko najveći fond predmeta i časova, te mnogo važnije, spremaju se za upis u viši nivo obrazovanja - srednje i u obavezi su da se pripreme i za veoma zahtjevne, eksterne provjere znanja, i to iz tri predmeta”, kaže Čađenović, dodajući da 123 roditelja polumaturanata još čeka odgovor od Školskog odbora.

Direktorica škole Milica Vuković kazala je da se “u javnosti, putem medija, iznose neosnovani navodi koji su na štetu ustanove čiji je ona statutarni zastupnik”.

Objasnila je da je Školskom odboru, s najboljom namjerom, predložila plan organizacije nastave za sljedeću godinu, kao i da je dobila jednoglasnu podršku, prenose Vijesti.

“…Postoji zajednički stav da učenici budućeg devetog razreda sljedeću školsku godinu pohađaju u međusmjeni, a ne na način kako to roditelji ovih učenika prezentuju javnosti u drugoj smjeni. Zvanični podaci o organizaciji nastave su trenutno u fazi izrade i biće poznati najkasnije do početka školske godine… Uz sve uvažavanje i poštovanje inicijative roditelja, smatram da su ovakvim postupcima prekoračili granice svojih nadležnosti u smislu odredbi Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju...”, rekla je Vuković.

Direktorica još tvrdi i da su njeni “stručni stavovi i mišljenja u svojstvu statutarnog zastupnika i rukovodioca te ustanove, njeno diskreciono pravo”.

Profesorica Maslovarić ističe da “ono što nadilazi ovaj lokalni slučaj je situacija koja se desila prije dva mjeseca i u kojoj je Ministarstvo prosvjete uvelo užasnu, kompromitujuću praksu da se popravljaju ocjene i da djeca polože maturski ispit tako što će se one ‘crtati’”.

“Taj događaj doživljavam kao infarkt koji se desio obrazovnom sistemu i od tog momenta više ništa ne može biti normalno”, ukazala je ona.

U budućnosti, zaključuje Maslovarić, može biti više problematičnih odluka u obrazovnom sistemu Crne Gore, a trenutno pitanje rasporeda u OŠ “Milorad Musa Burzan” samo je jedno u nizu, izazvano “crtanjem ocjena na maturskom ispitu”.

Tagovi