Društvo

POSLE 30 GODINA PRIVREDNI SUD SE SELI PO VLADINOJ ODLUCI

Autor Mirela Ljumić Izvor RTCG

Odluka je donesena bez konsultacija suda, a izmiještanje će dovesti do odlaganja velikog broja ročišta.

Izvor: MONDO

Vlada Crne Gore je odlučila da iseli Privredni sud Crne Gore iz prostorija koje koristi već 32 godine, bez prethodne konsultacije sudske vlasti i pokazali su neadekvatan odnos prema autoritetu ove institucije, ali i cjelokupnog sudstva, saopšteno je iz ove institucije.

Portparol Privrednog suda Crne Gore sudija Vladimir Bulatović, ovim postupkom je iskazana neskrivena prevaga značaju rada Uprave za statistiku i neadekvatna percepcija uloge Privrednog suda Crne Gore.

On smatra da zaštita dostojanstva suda počinje u sudnici.

"Zvršava se na onom koraku koji predstavlja spoznaju sudija da su autoritet institucije kojoj pripadaju, načela nezavisnosti i nepristrasnosti sudstva i ravnopravnosti zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, vrijednosti koje nemaju alternativu", naveo je Bulatović za RTCG.

 Kako je kazao, izostanak dijaloga između predstavnika izvršne i sudske vlasti o pitanju koje značajno utiče na rad Privrednog suda Crne Gore, ukazuje da odluka Vlade nije vođena ustavnim principom podjele i ravnopravnosti tri grane vlasti, uz očigledno zanemarivanje uslova neophodnih za rad suda.

"Naime, u periodu od 24. jul do 31. avgusta, planirano je kolektivno korišćenje godišnjih odmora zaposlenih u sudu, dok su ročišta u predmetima već zakazana za septembar i oktobar, pa bi eventualno izmještanje suda u druge prostorije u ovom periodu neminovno dovelo do odlaganja velikog broja ročišta, što bi u krajnjem kršilo pravo stranaka na suđenje u razumnom roku. Pored toga, izostala je analiza potreba suda za prostornim kapacitetima i ocjena da li su prostorije, koje su date sudu na korišćenje umjesto postojećih, dovoljne i adekvatne za rad suda, a odluka Vlade je uslijedila nakon što su u prethodnom periodu izdvojena značajna sredstva iz budžeta suda za adaptaciju i poboljšanje uslova rada u prostorijama koje sada koristi", zaključio je Bulatović za RTCG.