Društvo

POČASNA GRAĐANKA OPŠTINE TUZI TOLJA BERIŠAJ

Autor Milena Backović Izvor CdM

Revija Džubljeta pod nazivom “Džubljeta svjedok naše drevnosti” održana je sinoć u fantastičnim prostorijama Novog parka.

Izvor: Printscreen/You Tube

Novi park opštine Tuzi sinoć se pretvorio u mjesto domaćina za poznate ličnosti kako iz kulturnog i umjetničkog, tako i iz političkog života, kako navodi CdM.

“Stvorenom atmosferom oko ove aktivnosti vraćamo se u vrijeme naših baka. Preko trideset djevojaka i žena, sređenih do najsitnijeg detalja, prodefilovale su obučene u djevojačku i svadbenu Džubljetu, predstavljajući prisutnima, ali ne samo njima, već i svima koji su kroz medije imali priliku da prate ovaj dio naše kulturne baštine, sada već djela UNESCO-a”, poručili su iz Opštine Tuzi.

U govoru na početku aktivnosti predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj je ukazao na značaj tog događaja, kako saznaje CdM.

,, Nakon vijesti da je UNESCO-a, Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu uvrstio Džubljetu u listu zaštićenih nematerijalonih kulturnih vrijednosti čovječanstva, novembra 2022. godine, Opština Tuzi je proglasila 2023. godinu za „Godinu Džubljete“ tako da sve kulturne aktivnosti u ovoj godini nose pečat Džubljete”, kazao je Đeljošaj.

On je takođe istakao da na današnjem simpoziju, čiji je organizator Opština Tuzi, “čuli smo i skoro zaboravljene detalje o džubljeti, koji će ponovo naći svoje mjesto u našem kolektivnom sjećanju, posebno nakon objavljivanja zbornika referata.

“Da vas potsjetim da nam je uspjelo, da po prvi put, i Pošta Crne Gore objavi i pusti u promet poštansku markicu sa albanskim elementima, i to baš sa Džubljetom sa natpisom godina Džubljete”, dodao je Đeljošaj.

Nakon toga on je po prvi put podijelio je titulu Opštine – zvanje “Počasni građanin opštine Tuzi”.

Iz Opštine Tuzi navode da je titula dodijeljena Tolji Berišaj, za značajan doprinos očuvanju i negovanju tradicije kroz izradu narodne nošnje – Džubljete.

U znak zahvalnosti Tolja je Đeljošaju poklonila djevojačku Džubljetu, koju je ona napravila, kako navodi CdM.

“Park je bio planski podjeljen na više djelova, od kojih je u prvom dijelu svečanosti bio defile crvenim tepihom djevojaka obučenih u džubljete, gdje su gosti imali priliku da se fotografišu; drugi dio su bile fotografije Džubljete u vlasništvu Muzeja “Marubi” – Skadar, prezentacija kreacija mlade dizajnerke iz naše opštine Amande Berishaj, sa motivima Džubljete, škrinja za prćiju kao element drevnosti, Kolaž igara sa narodnim motivima, defile, najava počasne građanke, kao i skromni koktel koji je pratio melodični glas poznate albanske mezosopranistice Vikene Kamenice”; naveli su iz Opštine Tuzi.