Društvo

"SVETI STEFAN" NAKON DVIJE GODINE PONOVO OTVOREN! DOGOVOR POSTIGNUT, SVI SREĆNI

Autor Anja Rašović Izvor Vijesti

Nakon dvije godine koliko je bio pod katancem, grad-hotel “Sveti Stefan”, biće otvoren 7. jula

Izvor: MONDO/J.Stokić

Nekadašnji zaštitni znak crnogorskog turizma biće otvoren 7. jula, nesporazumi između Vlade i "Adriatic propertiesa" donekle prevaziđeni, ali se i dalje vodi spor pred Arbitražnim sudom u Londonu

Prve zvanične goste primiće za svoj 63. rođendan, prenose Vijesti.

Nesporazumi u proteklih dvije godine, zbog čega je popularni Svetac bio zatvoren, po svoj prilici su donekle prevaziđeni na relaciji Vlada Dritana Abazovića – zakupac, biznismen Petros Statis, međutim, pred međunarodnim Arbitražnim sudom u Londonu i dalje se vodi spor, koji “Adriatic properties” vodi zahtijevajući da mu se na ime kršenja ugovora isplati sto miliona eura.

Mještanin i član Mjesne zajednice “Sveti Stefan” Blažo Rađenović kazao je “Vijestima” da se vrše finalne pripreme za otvaranja vile “Miločer”, vile “Marija” (tj. vila “400”) i spa-centra na Kraljičinoj plaži.

“U narednih nekoliko dana po mojim informacijama počeće da se organizuju ture kroz samo ostrvo Sveti Stefan i u ovom periodu biće i do sedam tura dnevno. Pored navedenog, redovno se održavaju službe u crkvama na ostrvu”, kazao je Rađenović.

Rađenović, koji je inače predsjednik Upravnog odbora Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom, kazao je da su plaže oformljene i organizovane i vidno je istaknut način korišćenja hotelskih kupališta uz dostupnost i konzumaciju mještanima.

“Što se tiče dogovora između zakupca i mještana, ono što vam mogu reći je da je dogovor postignut na obostrano zadovoljstvo i očekujemo jednu jako uspješnu turističku sezonu za hotel i privatni smještaj. Otvaranje hotela “Sveti Stefan” je od posebnog značaja za imidž našeg mjesta i pozicioniranje Crne Gore na svjetskoj turističkoj mapi. Značajno je napomenuti da je konačno uveden komunalni red na teritoriji MZ “Sveti Stefan”, posebno kad je u pitanju saobraćaj i nepropisno parkiranje koje je godinama unazad pravilo kolaps, te u tom pravcu je organizovano i novo parkiralište u Miločerskom parku, organizovana prisutnost komunalnog policajca i vozila “pauk” od strane “Parking servisa” koji će se starati da prohodnost bude na zadovoljavajućem nivou”, poručio je Rađenović.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

Vlada premijera Željka Šturanovića 15. januara 2007. dala je zeleno svjetlo da se zaključi ugovor o zakupu na 30 godina hotela “Sveti Stefan”, vile “Miločer” i hotela “Kraljičina plaža”.

Aneksom za Sveti Stefan produžen je zakup za 12 godina, do 2049. godine i smanjena kirija sa 1,6 miliona, na 1,1 milion eura. Aneksom za Kraljičinu plažu zakup je produžen sa 30 na 90 godina godina i omogućena je izgradnja kondo hotela, odnosno pola apartmana će biti za prodaju, a pola za hotelsku djelatnost.

Lider Pozitivne Darko Pajović koji je presudio da se ugovor produži je nakon toga spasao Vladu Mila Đukanovića, postao predsjednik Skupštine, a potom i ambasador Crne Gore u Kini, prenose Vijesti.