Društvo

OTVOREN NOVI GRANIČNI PRELAZ NA PUTU PLJEVLJA - PRIJEPOLJE! Evropska unija učestvovala sa 2,5 miliona eura

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Novi granični prelaz Ranče za međunarodni drumski putnički i robni saobraćaj, na putu Pljevlja – Prijepolje, otvoren je danas. Svečanu vrpcu presjekli su minister unutrašnjih poslova Filip Adžić i predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Kako je saopšteno na svečanosti, izgradnja graničnog prelaza na novoj lokaciji, bliže graničnoj liniji sa Srbijom, u odnosu na prethodnu lokaciju, bila je potrebna u cilju usklađivanja pozicije i kapaciteta prelaza za standardima Šengena i najboljih praksi za nadzor vanjskih granica Evropske unije, kako prenose Vijesti.

Sredstva za realizaciju projekta obezbijeđena su kroz Sektorsku budžetsku podršku EU za unapređenje sistema integrisanog upravljanja granicom.

“Najveću zahvalnost dugujemo partnerima iz Evropske unije koji su dali najveći doprinos da čitav projekat bude realizovan. O važnosti projekta graničnih prelaza više puta smo govorili. Ono što je ključni zadatak bio vlade je da stvori uslove za bolju regionalnu saradnju za lakši pristup Crnoj Gori s obzirom da smo turistička destinacija, koja svake godine prima sve veći broj turista. Na ovaj način i u tom dijelu želimo da poboljšamo turističku ponudu i omogućimo, kako našim građanima tako i svim ljudima koji dolaze da posjete Crnu Goru da na lakši i brži način pristupe našoj državi. Ono što je posebno značajno je da gradimo dobar odnos, da unapređujemo odnos sa bratskom nam državom Srbijom da ove dvije države povezujemo. Ovo je negdje šesti prelaz i negdje pokazujemo da imamo najbolje odnose i ukidamo sve moguće barijere između dvije države”, rekao je Adžić.

Šef Odsjeka za saradnju Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Ingve Engstrom, kazao je da je u ovom projektu Evropska unija učestvovala sa dva i po miliona eura.

“Ovo je konkretan primjer, kako fondovi Evropske unije pomažu Crnoj Gori da uvede, standard EU i modernizuju državu za korist lokalnog stanovništva. Sada samo 250 metara razdvajaju Crnu Goru od Srbije dok je ranije bio jedan kilometer. Novih šest saobraćajnih traka će značajno ubrzati saobraćaj na granici u skladu sa evropskim standardima”, rekao je Ingve Engstrom, kako prenose Vijesti.