Društvo

NEĆE BITI NOVOG OCJENJIVANJA! POLAGANJE MOŽE PONOVO BITI 13. JUNA

Autor Anja Rašović Izvor RTCG

Povodom polaganja eksternih ispita, na kojem su više stotina đaka dobili nula bodova oglasila se Komisija za ocjenjivanje maturskog/stručnog ispita iz CSBH jezika.

Izvor: Ministarstvo prosvjete Crne Gore ‏

Komisija je saopštila da nemaju mogućnost da ponovo ocjenjuju đake, koji su dobili nula bodova zbog navodnog prepisivanja, na eksternim ispitima.

Prelažu da svima, koji nisu zadovoljni ocjenom, bude omogućeno polaganje eksterne mature u vanrednom roku - 13. juna.

U reagovanju Komisija navodi da o preporuci Državne maturske komisije, nijesu zvanično obaviješteni, već su o tome saznali iz medija.

“Ipak, pošto profesionalno obavljamo posao, i stalo nam je do učenika koji nijesu samo svojom krivicom dovedeni u ovu situaciju, opet predlažemo da svima koji nijesu zadovoljni dobijenom ocjenom bude omogućeno polaganje u vanrednom junskom roku koji je planiran za 13. jun”, poručuju iz Komisije za ocjenjivanje, prenosi "RTCG".

Reagovanje Komisije prenosimo u cjelosti:

"Bez namjere da se pravdamo bilo kome za odgovorni i ove godine posebno teški posao koji smo odradili, odlučismo da se i mi oglasimo i javno kažemo ono što smo vidjeli. Ili je možda trebalo da zažmurimo? Da zažmurimo na 21. zadatak na koji je oko 200-300 učenika dalo istovjetan, inače netačan odgovor: „Rečenica se može protumačiti kao kritika institucija koje troše velike količine novca na nešto što nije nužno“, a još 150-200 učenika je na isti zadatak napisalo odgovor: „Može se protumačiti kao kritika institucija koje troše velike količine novca na nešto što nije nužno, ili kao izraz zabrinutosti zbog njihovog djelovanja.“ Možda nije trebalo da vidimo stotine i stotine istih učeničkih odgovora na zadatak 18.b: „Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta koji u njemu prepoznaje sebe sa ugroženim osjećanjima prema svijetu.“, odnosno kraću verziju kod takođe stotine i stotine odgovora: „Slomljeno okno iz tankog rama može biti metafora senzibilnosti lirskog subjekta“, prenosi "RTCG"