Društvo

UPRAVNI ODBOR UCG IMENOVAO RADUNOVIĆA ZA DEKANA!

Autor Mirela Ljumić Izvor Vijesti

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) poništio je odluku kojem je 28. oktobra 2021. za dekana Medicinskog fakulteta izabran Miodrag Radunović.

Univerzitet Crne Gore
Izvor: MONDO

U Biltenu UCG stoji da je Radunović, na predlog rektora Vladimira Božovića, imenovan za vršioca dužnosti do izbora novog dekana.

Time je, stoji u obrazloženju, ispoštovana pravosnažna presuda podgoričkog Višeg suda, a po tužbi profesorice Lidije Injac Stevović protiv UCG.

Odluka da se poništi odluka iz 2021. i da se Radunović imenuje za v.d. dekana Medicinskog fakulteta donijeta je, stoji u Biltenu, na elektronskoj sjednici Upravnog odbora, pišu Vijesti.

Injac Stevović je tužila UCG, tražeći da se poništi Odluka UO prema kojoj je Radunović izabran za dekana, a spor je u njeno ime vodio Sindikat doktora medicine.

U presudi se navodi da je Vijeće Medicinskog fakulteta 15. jula 2021. donijelo odluku i za dekana predložilo Radunovića. Injac Stevović je tada bila njegova protivkandidatkinja.

Navedeno je i da je odlukom, u pravnoj pouci, dato pravo drugom kandidatu da izjavi žalbu, što je Injac Stevović i uradila. Upravni odbor, međutim, nije donio odluku po toj žalbi, već imenovao Radunovića, čime je, po ocjeni suda, prekršena procedura.

Upravni odbor u obrazloženju posljednje odluke o poništenju odluke iz oktobra 2021. i imenovanju Radunovića za v. d. dekana, navodi da su donijeli odluku, bez dostavljanja odgovora na žalbu u pisanom formatu.

Zato, stoji u odluci koja je objavljena u Biltenu, postupak izbora dekana “vraća se u stanje u kojem je bio u momentu podnošenja žalbe”.

“Upravni odbor se obavezuje da donese pisani odgovor i dostavi ga podnosiocu žalbe. S obzirom na to da organizaciona jedinica UCG ne može biti bez organa rukovođenja, a postupajući u skladu sa svojom obavezom, propisanom Statutom, rektor je dao predlog organu upravljanja da se za v. d. dekana imenuje Radunović”, zaključuje se u odluci Upravnog odbora, kako navode Vijesti.

Možda ce vas zanimati