Društvo

DISKRIMINACIJA PO VJERSKOJ OSNOVI I GOVOR MRŽNJE SVE IZRAŽENIJI

Autor Slavica Milović Izvor RTCG

Povodom objave na društvenim mrežama predsjednika Revizorskog odbora Luka Bar AD Miloša Ostojića, koja sadrži govor mržnje prema pripadnicima islamske vjeroispovjesti, Centar za građansko obrazovanje očekuje postupak smjene Miloša Ostojića sa funkcije.

CGO
Izvor: YouTube Print Screen

Predsjednik Revizorskog odbora Luke Bar Miloš Ostojić vrijeđao je na svom Fejsbuk profilu Bošnjake, a opštinski odbor Bošnjačke stranke Bar pozvao je policiju i tužilaštvo da hitno reaguju. Odbor direktora i menadžment “Luke Bar” ogradio se od tih objava pi najavio da će odmah biti iniciran postupak smjene Ostojića.

CGO navodi da su govor mržnje i diskriminacija po vjerskoj osnovi sve izraženiji i veliki problem u društvu.

"Nedavnoobjavljeno istraživanje CGO ukazuje na podijeljenost građana i građanki oko postojanja diskriminacije po osnovu vjerske pripadnosti – 48,4 odsto njih smatra da postoji takva vrsta diskriminacije, a 51,6 odsto je mišljenja da ne postoji", poručuju iz CGO.

U CGO upozoravaju da u negiranju ove diskriminacije prednjače mladi, ispitanici sa srednjim obrazovanjem, nacionalno opredijeljeni Srbi i ispitanici iz sjevernog dijela Crne Gore, a ističu je ispitanici starosti od 55 do 64, oni sa višim obrazovanjem, pripadnici islamske vjeroispovijesti i oni sa juga Crne Gore.

"Takođe, istraživanje ukazuje na naglašene vjerske i etničke distance u društvu – 50,4 odsto ispitanika/ca ne bi sklopilo brak sa partnerom/kom druge etničke grupe, dok blizu tri petine (58 odsto) ispitanika je izjavilo da ne bi sklopilo brak sa partnerom/kom različite vjeroispovjesti", zaključuje se u saopštenju.