Društvo

VLADA USVOJILA: REKONSTRUKCIJA MOSTA "ĐURĐEVIĆA TARA" DO KRAJA GODINE!

Autor Anđela Pešić Izvor RTCG

Vlada je razmotrila i usvojila Informaciju o statusu realizacije projekta rekonstrukcije mosta „Đurđevića Tara“ i prihvatila Sporazum o privredno-tehničkoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine.

Izvor: Vlada Crne Gore/S.Matić

Kako su naveli u dokumentu, s obzirom na stepen završenosti Glavnog projekta za očekivati je da on bude pozitivno revidovan u prvoj polovini ove godine kada će se steći uslovi za otpočinjanje procedure izbora izvođača radova i početak radova do kraja godine.

skladu sa Ugovorom, izrada Idejnog rješenja i Glavnog projekta i izvođenje radova je obaveza i trošak kineske strane, dok je revizija, nadzor, eksproprijacija, izrada Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i drugih obaveza i trošak crnogorske strane.

Kako se navodi na sajtu Vlade, Uprava za saobraćaj je uradila Izvještaj o inžinjerskogeološkim i geotehničkim karakteristikama terene i projekat geotehničkih istraživanja terena za potrebe rekonstrukcije mosta „Đurđevića Tara“ i pristupnih saobraćajnica za nivo Glavnog projekta, Uprava za saobraćaj je u postupku javne nabavke izvršila odabir Revidenta Glavnog projekta rekonstrukcije mosta na Đurđevića Tari „GEOTEHNICS PROJECT&CONSULTING“ doo Podgorica i sa istim zaključila Ugovor br. 04/21 registrovan pod br.01-5264/1 od 24.06.2022.godine, Uprava za saobraćaj je u postupku javne nabavke izvršila odabir Stručnog nadzora za izvođenje radova „Preduzeće za građevinski nadzor i labaratorijska ispitivanja“ AD Podgorica i sa istim zaključila ugovor br.01- 4500/1 od 09.05.2022.godine, Revident je aktom br. 22-11/06 od 7.11.2022.godine prihvatio Idejno rješenje - Sanacija i rekonstrukcija mosta „Đurđevića Tara“ (L=365m) i rekonstrukcija i izgradnja prilaznih saobraćajnica (250 + 250 = 500m) – faza konstrukcije.

Uprava za saobraćaj je, kako navode, pripremila dokumentaciju i Agenciji za zaštitu životne sredine uputila zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu za rekonstrukcija mosta „Đurđevića Tara“ (L=365m) i rekonstrukcija i izgradnja prilaznih saobraćajnica (250 + 250 = 500m) – faza konstrukcije,

"Glavni projekat po svim fazama je u završnoj fazi. Faze konstrukcije, hidro faza, jaka i slaba struja i faza saobraćaja (prilazne saobraćajnice) su u postupku revizije. Za fazu skele i oplate očekuje se završetak Glavnog projekta u narednim danima", saopšteno je iz Vlade.

Elaborat eksproprijacije uradiće se, kako navode, kad bude završen/revidovan projekat prilaznih saobraćajnica.

Nakon završetka Eleborat eksproprijacije i njegove ovjere od strane Uprave za nekretnine, Uprava za saobraćaj će, ističu, pristupiti realizaciji istog (proglašenju javnog interesa i sprovođenje eksproprijacije).

"S obzirom na stepen završenosti Glavnog projekta za očekivati je da Glavni projekat bude pozitivno revidovan u prvoj polovini ove godine kada će se steći uslovi za otpočinjanje procedure izbora Izvođača radova i početak radova do kraja godine", saopšteno je u dokumentu Vlade.

Ističu da je Ambasada NR Kine dostavila novi (treći) Sporazum o privrednotehničkoj saradnji između Vlade Crne Gore i Vlade Narodne Republike Kine kojim se Vladi Crne Gore obezbjeđuje bespovratna pomoć u iznosu od 20 miliona RMB (kineskih juana) koja će se koristiti za projekat rekonstrukcije Mosta na Đurđevića Tari i druge projekte.