Društvo

KANDIDAT ZA PREDSJEDNIKA PRIVREDNOG SUDA UŠTEDIO 100 HILJADA EURA!

Autor mondo.me

Proces kompletiranja pravosudnih institucija se nastavlja u ponedeljak. Nakon izbora predsjednika Upravnog suda, te troje sudija Ustavnog suda, očekuje se da će Sudski savjet Crne Gore u ponedeljak izabrati predsjednika Privrednog suda Crne Gore.

Izvor: MONDO

Nakon što je u julu prošle godine uhapšen predsjednik Privrednog suda, Blažo Jovanić, zbog optužbi za navodno stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebe službenog položaja, mjesto predsjednika tog suda je ostalo upražnjeno.

Za mjesto predsjednika Privrednog suda su se prijavila dva kandidata i to Dragan Babović i Mladen Grdinić, obojica sudije Osnovnog suda u Podgorici.

Sudija Dragan Babović je, kao član Sudskog savjeta, konkurisao i za predsjednika Upravnog suda, da bi dan pred obavljanje intervjua podnio ostavku na članstvo u Sudskom savjetu. Inače, sudija Babović, koji je karijeru započeo kao komunalni policajac, je za sudiju Osnovnog suda u Nikšiću izabran 2011. godine, da bi nakon par godina provedenih na toj poziciji bio izabran za sudiju Osnovnog suda u Podgorici.

Sudija Mladen Grdinić je karijeru započeo u u Osnovnom sudu u Podgorici i važi za, kako se to može čuti u stručnim krugovima, jednog od kvalitetnijih sudija u Crnoj Gori.

S obzirom na prošlogodišnja dešavanja u Privrednom sudu, provjerili smo izvještaje o prihodima i imovini za kandidate za predsjednika Privrednog suda Crne Gore. Izvještaj o prihodima i imovini za kandidata Mladena Grdinića pokazuje da isti ima u svojini stan u Podgorici površine 48 m2 i vozilo pežo 508 iz 2016. godine. Njegova supruga je suvlasnica nepokretnosti (pašnjak, šuma, livada, kuća) po osnovu nasledstva. Takodje, sudija Grdinić je prijavio ušteđevinu u iznosu od 2945,79 eura i dug u iznosu od 16000 eura po osnovu stambenog kredita.

S druge strane, kandidat za predsjednika Privrednog suda Crne Gore Dragan Babović je vlasnik stana površine 63 m2, livade površine 457 m2 i vinograda 348 m2, koje je stekao kupovinom, dok je vlasnik i više nepokretnosti za koje je kao osnov sticanja naveo poklon i nasledje. Njegova supruga je suvlasnica više stanova i poslovnog prostora po osnovu nasledja. Kandidat Babovic posjeduje i 40000 eura gotovine i oko 63000 eura na računima u bankama.


Nakon izbora predsjednika Prvivrednog suda Crne Gore, koji se očekuje u ponedeljak, od krovnih funkcija u crnogorskom pravosuđu ostaje upražnjeno još mjesto predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, a za koje je mjesto oglas više puta raspisivan.