Društvo

UDRUŽENJE PENZIONERA: UMANJENJE PENZIJA ZA JEDAN EURO JE DRASTIČNO KRŠENJE ZAKONA

Autor Slavica Milović Izvor Vijesti

Udruženje penzionera "Za život dostojan čovjeka" saopštilo je da odluka Upravnog odbora Fonda PIO od 16. marta kojom su februarske penzije umanjene za jedan euro predstavlja drastično kršenje Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Zahtijevaju da se sljedećom isplatom penzija svim oštećenim penzionerima vrati nezakonito umanjenje i ne spore da je humano pomoći ugroženima od razarajućih prirodnih pojava i smatraju da se i penzioneri shodno svojim mogućnostima trebaju pridružiti, kako prenose Vijesti.

"Naime, odlukom nekompletnog Upravnog odbora Fonda PIO od 16. marta ove godine, i to u nepotpunom sastavu pri čemu ne mislimo na broj članova nego na propisani zastupljenost pojedinih grupacija (tri člana UO su razriješena Odlukom Vlade CG), iz dnevnih medija smo saznali da su prilikom februarske isplate penzije penzionerima iste umanjene za jedan , kako je rečeno iz Fonda PIO, za postradalo područje od zemljotresa u Turskoj. Pri tome se, isto kao kod 'pogrešno" obračunatog usklađivanja penzija za 2022. godinu, pri čemu su penzioneri zakinuti za čitavih 15 procenata, i ovaj put radi o drastičnom kršenju Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.", kazali su iz ove nevladine organizacije.