Društvo

U CRNOJ GORI VELIKI BROJ DJECE PRIMILO SPORNU BSŽ VAKCINU! Oglasili se nadležni

Autor Mirela Ljumić Izvor MINA

“U Crnoj Gori je 660 djece primilo Torlakovu BSŽ /BCG/ vakcinu iz sporne serije koja je povučena sa tržišta”, kazala je pomoćnica ministra zdravlja Slađana Ćorić, ističući da nema razloga za zabrinutost.

Izvor: MONDO/Bojana Zimonjić Jelisavac

Vakcinu BCG iz sporne serije primilo je čak 660 djece u Crnoj Gori, saopšteno je na današnjoj pres konferenciji u Institutu za javno zdravlje Crne Gore. Iz Ministarstva zdravlja tvrde da je u spornoj vakcini uočen smanjen broj živih bakterija, pa samim tim može doći do smanjenog dejstva vakcine, ali da nema drugih neželjenih reakcija. Predstavnici nadležnih institucija tvrde da razloga za zabrinutost nema. Sporne vakcine su 27. januara 2023. godine distribuirane ustanovama iz Motefarma, a povučene 15. marta.

Ćorić je na konferenciji za novinare kazala da ih je Torlak obavijestio da je u vakcini smanjen broj živih bakterija, i da je to razlog povlačenje serije.

„To znači da može doći manje adekvatne zaštite, ali se ne može govoriti o drugim neželjenim posljedicama“, naglasila je Ćorić.

Ona je kazala da je povučeno 1.467 doza vakcina, i poručila da nema razloga za zabrinutost.

Svaki roditelj će biti obaviješten, a ljekari čekaju impute da li je djeci potrebna dodatna imunizacija.

Ćorić je dodala da su farmaceutskim kućama obezbijeđene druge vakcine, iz Bugarske.

Odgovarajući na pitanje zašto se nisu oglasili od 15. marta direktor Montefarma Goran Marinović odgovorio da je prioritet bio da se ne desi greška i da se povuku vakcine.

“Čim smo dobili informaciju sve smo odmah obavijestiti. Ovo se oduvijek dešavalo. Nama je bitna bezbjednost djece, a jedini razlog što se kasnilo sa obavještenjem jeste to što nisu htjeli da naprave grešku “, naveo je Marinović.

On nije odgovorio na pitanje koliko BCŽ vakcina država trenutno ima na raspolaganju za vakcinaciju novorođenčadi.

Tagovi