Društvo

PRVA ROBOTIČKA LIGA OSNOVNIH ŠKOLA

Autor Slavica Milović Izvor Vijesti

Programom su, kako ističu, obuhvaćene 42 osnovne škole iz svih regija Crne Gore, za koje je Fondacija obezbijedila robote za rad, kao i obuku nastavnika/mentora za korišćenje opreme i pripreme učenika za predstojeće takmičenje

Izvor: YouTube / PRO ROBOTS / Screenshot

Ministarstvo prosvjete i Fondacija Montenegro Makers potpisali su Memorandum o saradnji u cilju koordinacije aktivnosti u oblasti inovacija u nastavnom procesu, osavremenjavanja obrazovnog sistema i osnaživanja djece i nastavnika u razvoju STEM kompetencija.

Iz Ministarstva su kazali da se Memorandumom, koji je potpusan u svrhu organizacije Prve robotičke lige osnovnih škola, otvara nova era u obrazovanju u Crnoj Gori.

"Koja će omogućiti svim učenicima od I do IX razreda da steknu nova znanja i vještine kroz interdisciplinarni rad, kao i priliku da ih primijene u različitim oblastima poput matematike, fizike, informatike, hemije, biologije i geografije“, navodi se u saopštenju.

Programom su, kako je ističe, obuhvaćene 42 osnovne škole iz svih regija Crne Gore, za koje je Fondacija obezbijedila robote za rad, kao i obuku nastavnika/mentora za korišćenje opreme i pripreme učenika za predstojeće takmičenje.

Iz Ministarstva su rekli da taj resor u okviru obrazovnog sistema i nastavnog procesa prepoznaje značaj vannastavnih aktivnosti poput robotike.

"Koja na zabavan i zanimljiv način učenicima pruža priliku da istražuju, razvijaju i primijene vještine programiranja, s posebnim akcentom na razvoj logičkog i kritičkog razmišljanja, kreativnosti i rješavanja problema", dodali su iz Ministarstva.

Kako su naveli, saradnja sa Fondacijom Montenegro Makers će i u narednom periodu biti usmjerena na promovisanje inovacija i unapređenje sistema obrazovanja, odnosno izučavanje i sticanje modernih vještina koje će dominantno oblikovati tržište rada u narednim decenijama, prenose Vijesti.