Društvo

DANAS SE SLAVE MLADENCI! Kad ustanete pogledajte kroz prozor, a ove običaje treba ispoštovati

Autor Ivana Vlajković

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Mladence.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Četrdeset Svetih mučenika sevastičkih stradalo je za veru Hristovu 320. godine i u ime toga Srpska pravoslavna crkva danas slavi Mladence. Naš narod ovaj praznik slavi kao dan kad mladi supružnici primaju goste u svoj dom jer su svi mučenici koji su stradali bili mladići. 

Gosti mladim supružnicima donose darove i tako im pomažu na početku bračnog života. Svi koji su bili na svadbenom veselju treba da dođu i na Mladence. Ovaj praznik obiluje brojnim običajima. Žene na ovaj praznik treba rano da ustanu i da umijese 40 kolačića. Oni se nazivaju mladenčići i simbolizuju dug, srećan i sladak život. 

Na Mladence je dobro jesti med, kuvanu koprivu i zelje da bi se očistila krv. Postoji vjerovanje da će cijelo proleće biti onakvo kakav bude današnji dan. Iz ovog razloga se valja da se ujutru pogleda kroz prozor i da se vidi kakvo je vrijeme napolju. 

Ukoliko se jako osmijehnete i imate pozitivne misli, vjeruje se da mlada možda i uspije da rastjera oblake. Mladenci uvijek padaju uz Časni post, i zato svaka slava koja se priprema na ovaj dan mora da se posti radi zdravlja i napretka djece mladih supružnika.