Društvo

IZJCG POTVRDIO DA NEMA PRIJAVLJENIH SLUČAJA ŠUGE KOJI BI UKAZALI NA POVEZANOST SA BUTIKOM ,,ZARA"!

Autor Mirela Ljumić Izvor Pobjeda

IZJCG je potvrdio da nema prijavljenih slučaja šuge koji bi ukazali na povezanost sa podgoričkim butikom, saopštila je UIP.

Izvor: MONDO

Direktorica UIP-a Ana Vujošević juče je za portal Pobjeda kazala da će Sanitarna inspekcija, po pristigloj inicijativi, provjeriti garderobu u butiku "Zara" zbog sumnje na pojavu šuge, te da će o utvrđenjom stanju bavijestiti javnost.

U današnjem saopštenju Uprave za inspekcijske poslove se navodi da su, 10. marta, primili jednu anonimnu prijavu od osobe koja je čula glasine da se navedeno oboljenje pojavilo u jednom podgoričkom butiku.

- Odmah po prijemu inicijative zdravstveno-sanitarna inspekcija je kontaktirala Institut za javno zdravlje od kojih je dobila informaciju da je na nivou Crne Gore, Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti u periodu od 13. februara do 13. marta 2023. godine prijavljeno osam slučajeva šuge, pri čemu su u Podgorici registrovana tri slučaja, a posljednji 1. marta 2023. U istom periodu prošle godine, u Crnoj Gori registrovano je 26 slučajeva, dok je u Podgorici registrovano pet slučajeva - saopšteno je iz UIP-a, prenosi Pobjeda.

Kako su rekli iz UIP-a, na osnovu dinamike pristiglih prijava ne može se zaključiti da postoji povezanost sa ovim butikom.

Napominju da, u slučaju da dobije prijavu da je došlo do većeg broja oboljevanja lica od neke zarazne bolesti, sanitarni inspektor će odmah po prijemu poziva obavijestiti nadležnu Higijensko epidemiološku službu odnosno Institut za javno zdravlje o istom.

Institut provjerava u svojoj bazi ima li potvrđenih slučajeva koji se mogu povezati sa konkretnim slučajem, odnosno vrši epidemiološko ispitivanje.

- U slučaju da postoji sumnja sanitarna inspekcija izlazi zajedno sa Institutom za javno zdravlje na lice mjesta i na osnovu preporuka Instituta preduzima mjere. (epidemiolozi pregledaju lica, vrše epidemiološko ispitivanje, u slučaju da ima potvrđenih slučajeva, sanitarni inspektor donosi rješenja o izolaciji tih lica, kao i njihovih kontakata). U konkretnom slučaju inspekcija je odmah po saznanju kontaktirala IJZCG, koji je potvrdio da nema prijavljenih slučajeva koji bi ukazali da postoji povezanost sa pomenutim butikom - poručili su u UIP-u, kako saopštava Pobjeda.

Institut za javno zdravlje je ranije danas saopštio da je Centru za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti od 13. februara do 13. marta prijavljeno je osam slučajeva šuge, pri čemu su u Podgorici registrovana tri slučaja.

Iz Instituta za javno zdravlje su danas, odgovarajući na naša pitanja, rekli da je posljednji slučaj šuge registrovan 1. marta.

- U istom periodu prošle godine u Crnoj Gori registrovano je 26 slučajeva, dok je u Podgorici registrovano pet slučajeva - naveli su iz IJZ.

Istakli su da je šuga zarazno oboljenje kože koje je rasprostranjeno u čitavom svijetu.

Tagovi