Društvo

ODRŽAN PROTEST U NIKŠIĆU, STUDENTI NE ODUSTAJU OD SVOJIH ZAHTJEVA! (FOTO)

Autor Katarina Lukovac

U 14h ispred Filozofsko/Filološkog fakulteta u Nikšiću održan je protest povodom nezadovoljstva studenata (ne) uslovima koje domovi u Nikšiću nude.

Izvor: MONDO/Katarina Lukovac

Pedesetak studenata nikšićkih fakulteta prisustvovalo je protestu. Cinični transparenti i buntovna muzika propratili su ovaj događaj.

Podgoričanka Marija Marković prva je godina master studija Filološkog fakulteta u Nikšiću. Ne krije svoj bijes zbog uslova koje nudi dom u kojem boravi četvrtu godinu.

,,Protest organizujemo mi, studenti sa filološkog i filozofskog fakulteta zbog dugogodišnjih problema koji se ne rješavaju. Prije oko mjesec dana, po ko zna koji put, u studentskom domu "Onogošt" dva dana nije bilo grijanja, dok je napolju bilo ispod 0 stepeni. O tome je javnost donekle upućena. Uz sve to ishrana je loša, obroci su ograničeni po broju sati, a ako se dođe u 15h, a ne u 12h, nije rijetkost da nema ništa da se pojede. Ako mislite da večerate u 20h imaćete ni manje ni više nego pohovanu salamu", uznemireno saopštava Marija.

Izvor: MONDO/Katarina Lukovac

Od nadležnih organa, kako kažu studenti, nisu dobili nikakvu adekvatnu pomoć i rješnje, a ni uprava doma nije pokazala razumijevanje za ovaj problem.

,,Argument je uvijek isti: morate biti strpljivi, čeka se nova zgrada fakulteta, novi studentski dom i nova menza. Naravno, u međuvremenu ne postoje nikakva adekvatna privremena rješenje. Ponašanje uprave doma prema studentima u domovima kao i na fakultetu je nerijetko nekorektno i bahato, često ostajemo bez ikakvog objašnjenja na osnovna pitanja i sada definitivno zahtijevamo javne i konkretne odgovore. Ovim putem pozivam sve ljude da nam pruže podršku i da se napokon i studentski glas, glas mladih ljudi čuje", poručuje Markovićeva.

Izvor: MONDO/Katarina Lukovac

Povodom protesta studenata u Nikšiću oglasio se i Studentski parlament Univerziteta Crne Gore (SPUCG).

,,Smatramo da je porazno da u 21. vijeku moramo konstantno da rješavano probleme sa grijanjem i snabdjevanjem toplom vodom u studentskim domovima u državi koja pretenduje da bude članica EU. Nadležnim organima smo u prethodnom periodu više puta ukazivali na probleme sa kojima se susreću naše kolege u studentskim domovima u Nikšiću i održali više sastanaka sa upravom doma ,,Braća Vučinić" kao i sa predstavnicima Ministarstva prosvjete Crne Gore. Kao dugogodišnji problem prepoznajemo i stanje u menzi koje se prvenstveno ogleda u nedostatku kako prostornih, tako i tehničkih i ljudskih. Takođe, kvalitet hrane koja se priprema i servira nije na zadovoljavajućem nivou", konstatuju iz studentskog parlamenta.

Preko 700 studenata koristi usluge menze koja, kako navode, ima kapaciteta za oko 200 ljudi.

,,Dakle, sve dok problemi sa grijanjem, snabdijevanjem toplom vodom i kvalitetnom i uvijek dostupnom ishranom studenata u studentskim domovima ne budu trajno riješeni, intervenisaćemo i podržavati svaki legitiman oblik pritisaka na nadležne organe, a koji prije svega potiču od naših koleginica i kolega. Na kraju, još jednom apelujemo na donosioce odluka da odgovorno, ozbiljno i efikasno pristupe rješavanju problema studenata u Nikšiću, a mi ćemo naše kolege i dalje podržavati i stajaćemo uz njih", zaključuju iz Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore.