Društvo

KOTORANI MORAJU PLATITI 3.850 EURA ZA BEZAKONJE DVA BIVŠA MINISTRA!

Autor Anđela Pešić Izvor Dan

Inspekcija je u januaru Opštini Kotor, kao pravnom licu, izrekla kaznu od 3.000 eura, a predsjedniku opštine Vladimiru Jokiću, kao odgovornom licu u pravnom licu, kaznu u iznosu od 300 eura, dok su ranije po istom osnovu kažnjeni sa 500 i 50 eura.

Izvor: MONDO/Nikoleta Vukčević

Uprava za inspekcijske poslove do sada je Opštini Kotor i predsjedniku Vladimiru Jokiću napisala kazne od 3.850 eura jer još nije uklonjena spomen-ploča u Morinju koju su bivši ministri odbrane i vanjskih poslova Raško Konjević i Ranko Krivikapić postavili, kako je utvrdila nadležna inspekcija, nezakonito. Kako je "Danu" saopšteno iz inspekcije, inspektorka za kulturna dobra je u postupku administrativnog izvršenja rješenja 24. januara donijela rješenje kojim su izrečene novčane kazne Opštini Kotor, kao pravnom licu, u iznosu od 3.000 eura, a predsjedniku opštine Kotor Vladimiru Jokiću, kao odgovornom licu u pravnom licu, u iznosu od 300 eura.

Podsjećaju da je prethodno 14. decembra prošle godine, inspektorka donijela prvo rješenje o novčanoj kazni u ovom predmetu, kojim je Opština Kotor, kao pravno lice, kažnjena sa 500 eura, a predsjednik opštine Kotor Vladimir Jokić, kao odgovorno licu u pravnom licu, sa 50 eura.

Bez komentara o postupanju vojske

Upitani kako gledaju na to da Vojska Crne Gore ne dozvoljava uklanjanje sporne ploče, na kojoj stoji i sporni tekst o "velikosrpskim agresorima", iz inspekcije kažu da ne mogu komentarisati postupanje drugih institucija.

"Postupak je još uvijek u toku i Uprava za inspekcijske poslove ne bi komentarisala odluke i postupanja drugih državnih organa", naveli su u odgovoru na naše pitanje.

Uprava za inspekcijske poslove podnijela je ranije Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT) krivičnu prijavu protiv bivših ministara vanjskih poslova i odbrane Ranka Krivokapića i Raška Konjevića zbog postavljanja spomen-ploče u Morinju. Postupajući inspektor prijavu je podnio zbog, kako je u njoj precizirano, povrede člana 411a Krivičnog zakonika, koji se odnosi na povredu i nedozvoljeno podizanje spomen-obilježja.

Kako su nam saopštili, Opština Kotor je 1. februara podnijela molbu Inspekciji za kulturna dobra.

"U toj molbi se, između ostalog, navodi sljedeće: "Kako smo zbog prisustva Vojske Crne Gore trenutno onemogućeni da postupimo po predmetnom rješenju, to molimo da nam omogućite dodatni rok u periodu od dva mjeseca za njegovo izvršenje." Na osnovu člana 88 stav 3 Zakona o upravnom postupku, a rješavajući po gore navedenoj molbi, inspektorka za kulturna dobra je donijela rješenje kojim se molba Opštine Kotor usvaja kao osnovana, te se rok produžava do 3. aprila i zaključno s tim datumom", kazali su nam iz inspekcije.